12 sfaturi practice despre cum sa ajuti un bebelus in timpul dentitiei

12 sfaturi practice despre cum sa ajuti un bebelus in timpul dentitiei

Momentul apariției dințișorilor nu este o surpriză pentru majoritatea părinților, fiind un fenomen natural, precedat în mare parte a cazurilor de semne specifice. Cu toate acestea, perioada de apariție și definitivare a dinților de lapte poate fi un motiv de îngrijorare pentru mămicile copleșite de nenumăratele probleme ce pot apărea. Iată câteva sfaturi practice despre cum să-ți ajuți puiuțul să treacă mai ușor această etapă!

1

Maseaza gingiile bebelusului!

În cazul în care cei mici resping jucăriile pentru dentiție ori obiectele reci care au rolul de a ameliora disconforul creat de apariția primilor dințișori, poți folosi un mic truc.

Cu degetul curat sau cu o periuță specială pentru gingie, poți masa gingia celui mic timp de câteva minute. Presiunea realizată asupra gingiei ameliorează disconfortul, iar zgomotul produs de degetul tău îl va distra de cele mai multe ori pe copil.

2

Foloseste jucariile pentru dentitie!

Atunci când cel mic obișnuiește să introducă în gură tot ce prinde pentru a-și calma gingiile inflamate, este cel mai indicat să-i cumperi jucării pentru dentiție. Sunt colorate și le găsești în foate multe variante distractive ce îl vor atrage pe puiuțul tău. De asemenea, vei reuși să le păstrezi curate, departe de bacterii. Dacă într-o primă fază nu reușesc o ameliorare vizibilă a stării de disconfort, le poți ține în apă rece, efectul final fiind unul de calmare a durerii.

3

Foloseste legume sau fructe ce pot fi roase!

Dacă alimentația bebelușului este diversificată, poți încerca un truc destul de la îndemână pentru oricine. Curăță câțiva morcovi, castraveți, păstârnac ori piersică tare și pune-i-le la îndemână celui mic pentru a-și alege ce își dorește! Pe lângă aportul necesar de vitamine și minerale, acestea au rolul de a alina durerea celui mic și de a-l face să evite introducerea mânuțelor în guriță. Se recomandă supravegherea copilului, deorece orice bucățică ruptă poate cauza accidente grave pentru pitic.

4

Foloseste gelurile pentru gingie numai la recomandarea doctorului!

Gelurile pentru dentiție conțin anestezic și antiseptic ce calmează durerea și previn infecțiile.

Cu toate acestea, fiind medicamente, ele trebuie folosite numai la recomandarea unui medic specialist. Erupția dentară este un fenomen natural și este bine ca parinții să țină cont că există multe alte metode de calmare a durerii celui mic, fără să se folosească medicamente.

5

Sterge saliva bebelusului!

Salivarea excesivă poate fi un efect al apariției primilor dințișori, dar și o reală problemă pentru pielea bebelușului tău. Saliva în exces produce iritații ale pielii din jurul buzelor, a bărbiei sau a obrajilor. Folosește bavete dintr-un bumbac fin și foarte moale pentru a tampona ușor zona unde apare saliva.

6

Alapteaza!

Dacă îți alăptezi bebelușul, atunci aceasta poate fi “arma” ta împotriva disconfortului celui mic în perioada erupției dentare. În cazul în care bebelușul dorește să fie alăptat mai des ca de obicei, acesta poate fi un semn că sânul este o alinare, o zonă de confort pentru cel mic. Beneficiile emoționale sunt fantastice, alăptând vei avea un bebeluș bine hrănit și mulțumit.

7

Spala-l pe dintisori!

Chiar dacă celui mic nu i-au apărut dințișorii, este indicat să-i cureți gingiile cu o periuță specială. Și mai important este ca, în momentul în care copilul are doar câțiva dințișori în guriță, periatul de cel puțin 2 ori pe zi să se realizeze obligatoriu. Vei preveni cariile ce mai târziu pot afecta dinții de lapte ai celui mic.

8

Mergi la control medical daca dintii intarzie sa apara!

Dacă dințișorii micuțului tău nu apar nici în jurul vârstei de 12 luni, o vizită la un medic specialist ar fi mai mult decât indicată. Este posibil ca un deficit de calciu și vitamina D să afecteze apariția dinților, așa că un set complet de analize și un consult al medicului specialist pot preveni anumite probleme de sănătate.

9

Foloseste o pasta de dinti fara fluor!

Fluorul este benefic pentru dinți, dar o cantitate prea mare poate afecta structura smalțului lor, de aceea se recomandă ca pentru bebeluși să se folosească o pastă fără fluor. După vârsta de 3 ani se poate utiliza o pastă de dinți cu o cantitate scăzută de fluor, maximum 500-600 ppm. Ideal ar fi să folosești o pastă de dinți din compuși cât mai naturali și care nu conține îndulcitori artificiali.

10

Trateaza cariile dintilor de lapte!

Cu o structură mai puțin rezistentă și mai sensibilă decât a dinților permanenți, dinții de lapte se pot caria. La această vârstă, o carie poate evolua mult mai rapid, stratul de smalț al dinților de lapte fiind mai subțire, de aici și ușurința cariei de a sparge smalțul și de a pătrunde la nerv, producând durere celui mic. Tratamentul presupune îndepărtarea cariei și plombarea dintelui afectat. Rolul tratării cariilor este de prevenție a infecțiilor și de asigurare a creșterii sănătoase a dinților permanenți.

11

Trateaza dintii demineralizati!

Acest fenomen pleacă de la demineralizarea smalțului, un proces chimic prin care mineralele din smalț, mai ales calciul, sunt eliminate de la acest nivel și pot apărea cariile dentare. Medicul stomatolog va trata suprafețele afectate ale dinților cu diferite produse pentru remineralizarea smalțului acestora. Părinții pot preveni complicațiile și ameliorarea durerilor printr-o alimentație a celui mic bogată în calciu, vitamine și minerale.

12

Mergi cu copilul la control stomatologic!

Mulți părinți își duc micuții la dentist abia după ce le-au apărut toți dinții de lapte sau dacă aceștia se confruntă cu probleme dentare. Medicii recomandă ca bebelușii să treacă prima oară pragul cabinetului stomatologic din momentul apariției primului dințișor, pentru a putea să se prevină evoluțiile anormale ale dinților. Este indicat ca micuții să meargă constant, la fiecare 6 luni sau o dată pe an, la controale stomatologice de rutină.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa