Semne si simptome ale aparitiei dintilor

Semne si simptome ale aparitiei dintilor

Orice mămică știe că perioada în care celui mic îi ies dințișorii poate fi solicitantă atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți. Fiecare copil reacţionează în mod complet diferit în perioada erupției dentare, însă semnele acesteia sunt des întâlnite la mulți bebeluși. Cele mai frecvente sunt inflamarea gingiilor, starea de agitație ori febra ușoară.

1

Perioada cand are loc eruptia dentara

Primii dințișori de lapte apar la majoritatea bebeluşilor între 6 şi 8 luni. Această perioadă nu este însă una fixă, unii copii confruntându-se cu apariţia dinţilor mai devreme, în jurul vârstei de 3-4 luni, iar alții mai târziu de un an.

Dinţii celui mic sunt de fapt ascunşi în gingie, gata să erupă la momentul potrivit ritmului de creștere a copilului. În cele mai multe cazuri, bebelușilor le apar întâi incisivii inferiori, urmați de dințișorii de sus. Dantura de lapte însumează 20 de dințișori care se formează în totalitate până la vârsta de 2 ani și jumatate, maxim 3 ani.

2

Semne distinctive eruptiei dentare

Datorită procesului destul de dureros prin care dinţii de lapte străpung gingia pentru a ieși la suprafață, o mare parte dintre bebeluşi vor trece printr-o perioadă de disconfort ce implică câteva semne asociate erupției dentare:

- dureri ale gingiei care determină starea de agitaţie și care pot duce la insomnie;
- gingie roșie, inflamată în zonele unde apar dinții și care se simte la palpare;
- nevoia de a mușca jucăriile și mânuțele;
- stare febrilă ușoară, rareori moderată;
- iritabilitate;
- salivare abundentă;
- tuse ocazională provocată de salivare;
- scaune moi;
- când apar maseluțele, copiii se pot trage de urechi sau de obraji;
- somn agitat, uneori insomnie;
- stare de agitaţie, plâns;
- scăderea apetitului, mai ales pentru alimentele solide.

În funcție de copil, aceste simptome pot apărea singure sau asociate cu alte semne și pot dura câteva zile sau o perioadă mai lungă. Există și copii care nu experimentează niciun fel de simptom în perioada erupției dentare, chiar dacă le pot apărea dintr-o dată mai mulți dințișori.

3

Remedii ale disconfortului asociat eruptiei dentare

Gelurile pentru gingii sunt un medicament ce calmează gingiile inflamate ale celui mic, însă trebuie administrate numai la indicația medicului specialist.

Masajul gingiei realizat extrem de ușor de către un adult cu degetul arătător ameliorează durerea celui mic.

Jucăriile gingivale sunt preferate de mulți bebeluși care simt nevoia să roadă aproape orice. Acestea calmează disconfortul piticului datorită texturii moale și a gelului răcoritor.

4

Simptome care nu sunt asociate eruptiei dentare

- febra ridicată;
- diaree;
- tuse persistentă sau secreții nazale;

Deși aceste simptome par în concepția multora a fi semne distinctive apariției dințișorilor de lapte, specialistii, inclusiv cei din cadrul Academiei Americane de Pediatrie, atestă că febra și diareea nu sunt simptome normale ale erupției dentare la bebeluși.

5

Cand sa ne ingrijoram in legatura cu eruptia dentara intarziata

În cazul în care dinții bebelușului tău se încăpățânează să nu apară, însă creșterea în lungime a copilului se află în parametri normali, iar pielea și părul acestuia au un aspect sănătos, atunci nu ai motive să te îngrijorezi. Dacă dințișorii celui mic nu apar nici în jurul vârstei de 12 luni, o vizită la un medic specialist ar fi indicată pentru a elimina riscul altor probleme de sănătate.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa