5 lucruri pe care poate nu le stiai despre sistemul osos al copilului tau

5 lucruri pe care poate nu le stiai despre sistemul osos al copilului tau

Sistemul osos se dezvoltă cel mai mult în perioada copilăriei, având un impact major în dezvoltarea întregului organism adult. Cu alte cuvinte, copiii sunt în continuă creștere, iar oasele și dinții lor au nevoie de protecție îndelungată și de îngrijire constantă.

1

Oasele bebelusilor sunt moi si flexibile, iar scheletul lor osos complet diferit de al adultului

Nou-născuții au aproximativ 300 de oase în corp, în timp ce adulții dețin puțin peste 200, mai exact 206. În plus, la maturitate mai avem și un set complet de 32 de dinți care bebelușilor le lipsește. Așadar, noi adulții avem mult mai puține oase decât puiuții noștri. Explicația este că oasele celor mici sunt mai flexibile și dețin cartilaje de creștere ce se unesc pe măsură ce cresc.

Dezvoltarea sistemului osos este alertă în primii ani de viață ai copilului și durează până la vârsta de aproximativ 20 de ani.

2

Bebelusul detine mai mult de o fontanela la nastere

Fontanela sau așa-numitele puncte moi ale craniului permite trecerea capului copilului prin canalul de naștere, acesta din urmă fiind destul de îngust. La naștere, bebelușul deține patru fontanele, plasate pe viitoarele zone de sutură ale oaselor craniene, cea mai vizibilă și palpabilă fiind fontanela anterioară, situată fix în zona creștetului capului.

În primele luni de viață ale bebelușului, fontanela anterioară va crește în dimensiune în raport cu momentul nașterii deoarece volumul creierului crește rapid. La bebeluși, fontanela se poate închide începând cu vârsta de 3 luni și până la 2 ani.

3

Calciul si vitamina D influenteaza rezistenta oaselor micutului tau

Calciul este responsabil pentru duritatea oaselor, cele mai mari rezerve în organism acumulându-se în copilărie și pubertate. Este un mineral important, ce se stochează în proporție de 99% în oase și dinți, iar 1% ajunge în musculatură, sânge sau celule. Calciul are o importanță covârșitoare în dezvoltarea viitoare.

Calciul trebuie să fie alimentat în mod constant deoarece nu este stocat în organism, iar cea responsabilă de absorbția calciului este așa-numita “vitamina soarelui”- vitamina D.

Este important ca părinții să se asigure că cel mic primește doza zilnică necesară de calciu și vitamina D, acestea jucând un rol major în dezvoltarea și menținerea unor oase sănătoase.

4

Dintii de lapte sunt influentati de aportul de calciu si vitamine

Se știe că fiecare copil are propriul ritm de apariţie şi dezvoltare a dinţilor, însă o influență majoră asupra ritmului creșterii dinților de lapte o are și aportul de calciu și vitamine.

Calciul, vitamina C și vitamina D au o importanță uriașă în mineralizarea țesuturilor dentare. În plus, cea mai dură substanță din organismul copilului tău, smalțul dinților, conține 95% calciu, fiind direct influențat de nivelul de calciu existent în corp.

5

Oasele celor mici se intaresc prin activitati fizice zilnice

Deși tot mai mulți părinți și copii îi minimizează importanța, activitatea fizică constantă are un rol esențial în dezvoltarea unor oase putenice pentru copiii noștri. Așa cum bebelușilor li se recomandă gimnastica adecvată, și copiii mai mari trebuie să fie cât mai activi.

În funcție de vârstă, poți încerca alături de copilul tău diverse activități cum ar fi mersul de-a bușilea, săritul corzii, dans, sărituri, alergări, cățărări, genuflexiuni, fotbal, volei, tenis și altele.

În concluzie, cel mai important aspect pe care fiecare părinte trebuie să-l țină minte despre sistemul osos al celui mic este că acesta se dezvoltă cel mai mult în perioada copilăriei, iar acest proces are un impact major asupra întregii vieți de adult.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa