Etapele dezvoltarii functiilor motorii ale micutului tău

Etapele dezvoltarii functiilor motorii ale micutului tău

Dezvoltarea fizică a copiilor în primii ani de viață este uimitoare. Nou-născutul lipsit de apărare și coordonare va deveni în scurt timp juniorul sigur pe el ce aleargă, sare șotronul ori merge cu bicicleta fără pedale. În termeni medicali, este vorba de o creștere graduală a capacităților motorii de care orice copil are nevoie zilnic: coordonarea și controlul principalelor grupe musculare ori abilități precum mersul, alergatul, așezatul pe un scaun. Iată care sunt cele mai importante etape ale dezvoltării motorii la copii:

1

Etapa 0-1 luni

• Lucrul esențial pe care bebelușul îl învață în această etapă este controlul asupra capului, ceea ce asigură baza pentru însușirea celorlalte abilități atât de necesare.
• Din poziția culcat, bebelușul va exersa întoarcerea capului într-o parte sau cealaltă, mișcări care întăresc musculatura gâtului.
• Sfatul Specialistului Milupa: În această perioadă, mămica joacă un rol esențial în dezvoltarea musculaturii puiului ei, prin masaj regulat și gimnastica bebelușului.

2

Etapa 1-3 luni

• Odată musculatura întărită, bebelușul va începe să-și ridice capul.
• Este indicat ca parinții să încurajeze statul pe burtică și ridicarea capului și să stimuleze prinderea obiectelor cu mânuțele.

Sfatul Specialistului Milupa: Un rol important în acest sens îl au jucăriile colorate și diversele joculețe vizuale pe care părinții le pot utiliza.

3

Etapa 3-6 luni

• Este o etapă în care bebelușul poate exprima mai clar ceea ce dorește și simte, devenind un adevărat adept al rostogolirii. Se va putea întoarce ușor de pe burtică pe spate și chiar invers, unii dintre copii reușind chiar să-şi ţină capul şi pieptul sus când stau pe burtică.
• Puiuțul tău este din ce în ce mai indemanatic, putând să se întindă și să apuce orice îi stârnește curiozitatea.
• La acestă vârstă, copiii îşi controlează destul de bine capul şi multi dintre ei stau în funduleț susţinuţi.
• Pot să lovească şi să împingă cu picioarele.
• Gimnastica pentru bebeluși nu trebuie să lipsească!

Sfatul Specialistului Milupa: Este important ca mămica să stimuleze mișcările puiului ei prin sunete cât mai vii și jucării cât mai colorate și interesante, încurajându-i orice avânt: de la dorința de a sta în funduleț și până la rostogoliri.

4

Etapa 6-9 luni

• În această perioadă, mișcările celui mic sunt mult mai coordonate. Reușește să-și apuce picioarele, își pipăie corpul pentru recunoaștere, întinde brațele și stă fără susținere în funduleț.
• Cel mic devine din ce ce vine mai activ, se târăște, merge în patru labe, uneori chiar reușește să se ridice în picioare dacă se poate spirjini sau apuca de ceva.

Sfatul Specialistului Milupa: Este momentul ideal ca mămica să-l stimuleze pe cel mic prin jocuri ce încurajează schimbarea poziției, cățărarea peste obstacole moi etc.

5

Etapa 9-12 luni

• Dacă până acum cel mic doar a tatonat terenul, în această perioadă, el reușește să stea în picioare susținut, ajutându-se de orice pentru a-și atinge scopul: trage de mobilă, se cațără cu mâinile pe picioarele părintelui, pe marginile pătuțului etc.
• Mămica trebuie să-și susțină bebelușul când merge sprijinit și să-l încurajeze să exploreze cât mai mult, atât spațiul de joacă, dar și mediul exterior.

Sfatul Specialistului Milupa: Gimnastica zilnică ar trebui să includă cât mai multe sărituri de pe un picior pe altul în ritm susținut, jocul cu diferite obiecte zgomotoase, jocul cu mingea.

6

Etapa 12-18 luni

• Este momentul când cel mic se ridică singur în picioare, ba chiar poate să facă primii pași.
• Împinge, aruncă și dărâmă obiectele aflate la îndemână.
• Micuțul tău își dorește să exploreze foarte mult spațiul, așa că urcatul scărilor în patru labe, cățăratul pe mobilă și săriturile nu mai sunt chiar o problemă pentru pitic.
• Sfatul Specialistului Milupa: mămica va trebui să încurajeze experimentele micuțului ei într-un mod cât mai sigur.

7

Etapa 18 luni-24 luni

• Urcarea scărilor în picioare, alergarea, săriturile și alte giumbușlucuri care implică o și mai bună motricitate de bază sunt la ordinea zilei în rutina piticului tău.

Sfatul Specialistului Milupa: Mămica trebuie să încurajeze mișcarea micuțului ei în aer liber, pe diverse tipuri de sol - nisip, pământ, iarbă, asfalt, noroi, zăpadă etc. De asemenea, mămica trebuie să introducă în rutină jocuri ce implică mișcări precum alergare, sărituri, aplecări, genuflexiuni.

8

Etapa 2-4 ani

• Juniorul tău se mișcă liber, are o independență ridicată a mișcărilor, merge, sare, aleargă pe vârfuri, stă într-un picior fără niciun ajutor, ba mai și sare pe el, se cațără ușor, se deplasează înainte și înapoi cu agilitate.

Sfatul Specialistului Milupa: Este momentul oportun ca mama să încurajeze jocurile precum șotronul, urcarea pe scară sau în copac, trambulina, împingerea ori tragerea jucăriilor și a obiectelor. În plus, s epot face chiar activități distractive cum ar fi aerobic, gimnastică ori zumba, realizate împreună cu cel mic.

9

Etapa 5-6 ani

• Este perioada în care piticul tău aruncă și prinde obiectele cu acuratețe, dezvoltând mișcări precise și sigure.

Sfatul Specialistului Milupa: Mămica trebuie să-l stimuleze pe micuț prin activități sportive ce implica mingea și alergarea: tenis, fotbal, volei, baschet.

Cel mai important este că părinții să conștientizeze că dezvoltarea micuțului lor nu este o cursă contracronometru! Bebelușii se dezvoltă în ritmul lor propriu, unii copii ajungând mult mai repede la îndeplinirea funcțiilor motorii specifice vârstei, alții un pic mai târziu. Acest fapt nu trebuie să te descurajeze, ba din contră, tu, mămica lui, trebuie să-l stimulezi și să-i clădești încrederea în sine necesară eforturilor de mai târziu!

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa