Jucarii care stimuleaza dezvoltarea functiilor motorii

Jucarii care stimuleaza dezvoltarea functiilor motorii

Dezvoltarea abilităților motrice ale celor mici poate fi stimulată prin utilizarea unor jucării inteligente, utile, care totodată reușesc cu succes să îi distreze. În afară de prezența părinților, jucăriile sunt mijlocul prin care micuții sunt stimulați să treacă fără dificultăți majore de la o etapă motorie la alta.

1

Trambulina

• Pe lângă distracția pe care i-o oferă, trambulina reprezintă o distracție binevenită pentru sănătatea copilului tău.
• Existând variante recomandate înca de la 12 luni, cu mâner de susținere și suprafață mică de sărit, accesul la trambulină nu ar trebui să lipsească niciunui pitic.
• Membrana elastică a trambulinei este instabilă și de aici necesitatea ca micuții să-și mențină echilibrul și coordonarea atât de importante pentru mers, sărit și alergat.
• Mușchii picioarelor vor fi intens folosiți încă de la primele sărituri, așa că, incluzând trambulina în rutina zilnică a copilului tău, membrele sale vor deveni mai stabile și mai puternice.

2

Bicicleta fara pedale

• Este un vehicul ușor de folosit chiar și de copiii mai mici. Micuțul se va folosi de forța picioarelor pentru a împinge bicicleta în față sau în spate.
• Pe lângă dezvoltarea echilibrului și a coordonării și întărirea mușchilor membrelor, bicicletele fără pedale stimulează viteza de reacție, spontaneitatea și imaginația celui mic.
• Alege o bicicletă sigură și stabilă, adaptată vârstei copilului tău și plimbați-vă împreună cu toți membrii familiei.
• Vei vedea că prima bicicletă va fi o experiență de neuitat pentru cel mic, contribuind la dezvoltarea optimă a abilităților sale motorii.

3

Tunelul din panza sau din carton

o Fie că alegi să-l construiți împreună din cutii de carton sau să-l cumperi din magazinele specializate, tunelul de gimnastică pentru copii este un mod extrem de inspirat de a te juca cu cel mic.
o Pe lângă abilitatea de a-și ține echilibrul, copilul își va întări musculatura întregului organism prin activitățile de târâre și mers de-a bușilea.

4

Mingea sau animalele gonflabile

• Cu variante mai mici sau mai mari, în funcție de vârsta celui mic, cu mânere de susținere sau simple, mingile gonflabile stimulează musculatura întregului corp.
• Poți alege și animăluțul gonflabil preferat de copilul tău pe care acesta să poată sări minute întregi.
• Săriturile piticilor cu mingea sau animalele gonflabile implică folosirea mai multor mușchi decât în mod obișnuit, datorită gradului ridicat de instabilitate al acestora.
• Pe lângă contracția suplimentară a mușchilor, piticul tău va exersa involuntar și menținerea echilibrului.

5

Piscina cu bile

o Pe lângă benefiicile cognitive și emoționale evidente, această jucărie permite un adevarat “înot” printre multitudinea de bile și implică toate categoriile de mușchi.
o Îmbunătățește vizibil echilibrul și coordonarea mâini-ochi, generând o încredere crescută a copilului asupra corpului său.
o Multitudinea de bile efectuează un masaj la nivelul tegumentului, activând circulația sângelui în capilare și venele superficiale. Acestea sunt responasbile cu transportul oxigenului în organism și hrănirea mușchilor cu nenumărați nutrienți.

6

Cosul de baschet pentru copii

o Cu variante ce permit folosirea lui și într-un spațiu redus, coșul de baschet este o excelentă jucărie pentru piticul tău.
o Atât mușchii, cât și oasele celui mic devin mai puternice odată ce aruncatul la coș se transformă într-o rutină zilnică deoarce această activitate presupune mișcări complexe ale mușchilor.
o Aruncarea la coș întărește mușchii brațelor și încheieturile, iar coordonarea mână–ochi va fi perfectă.

7

Pistol cu baloane de sapun

• Baloane? Baloane de săpun? E vreun copil care să reziste unei asemenea distracții? Suntem siguri că nu. Alergatul după baloane și mai ales prinderea lor este o activitate ce implică toată musculatura corpului.

8

Masute de activitati

o Mai mici sau mai mari, mai complexe ori mai simple, măsuțele de activități sunt o jucărie inteligentă, nelipsită unui copil;
o Cu variante recomandate încă de la 6 luni, măsuțele de activități au un rol esențial în dezvoltarea abilităților de coordonare, pe lângă dezvoltarea celor de asociere ori cognitive. Luminițele, sunetele și culorile stimulează bebelușul să își coordoneze primele mișcări.
o Mai mult, pentru a ajunge din ce în ce mai usor la atracțiile muzicale ori colorate de pe măsuță, copilul își exersează echilibrul și abilitățile motrice.

9

Cursa cu obstacole

o Orice obiect din casă poate deveni parte dintr-o cursă cu obstacole extrem de amuzantă.
o Scaune, paturi, un tobogan improvizat, un tunel confecționat din cutii și câte și mai câte! Vei avea parte de distracție maximă alături de copilul tău și o activitate complexă ce îi va antrena o gamă amplă de mușchi celui mic.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa