Ghid practic pentru parinti - Prima vizita la stomatolog

Ghid practic pentru parinti - Prima vizita la stomatolog

Copilul tău are toți dințișorii de lapte sau doar câțiva? Niciodată nu este prea devreme să te gândești la sănătatea dentară a micuțului tău, așa că o vizită la un cabinet stomatologic este foarte indicată. Este extrem de important să avem grijă de dinții de lapte ai celui mic pentru a putea evita problemele dentare ce pot apărea mai târziu.

1

Cand sa mergem prima data la stomatolog

Vizita la stomatolog se recomandă încă de la apariția primilor dinți de lapte sau până la vârsta de un an pentru a preîntâmpina anumite probleme privind creșterea dinților.

2

Cum il pregatim pe cel mic

Unii copii se tem involuntar de medici și mai ales de medicul stomatolog. Părinții sunt cei care trebuie să-l liniștească pe pitic și să-i inducă o stare de bine și de confort atunci când se vorbește despre doctori:

- Vorbește deschis cu copilul tău despre experiența ta din copilărie la medicul stomatolog: ce anume ai făcut, cum te-ai comportat și mai ales cât te-a ajutat! Îi poți spune că acum ai dinți frumoși și sănătoși datorită faptului că ai fost la medicul stomatolog.
- Folosește un ton calm și un limbaj pozitiv și explică-i pe înțelesul său cum stomatologul este un medic ce ajută copiii să aibă dinți puternici și sănătoși!
- Inventează povești care să stimuleze curiozitatea celor mici! De exemplu, spune-i că dințișorii sunt acoperiți cu sclipici alb și strălucesc, iar cariile sunt mici monstruleți care găuresc dinții. Doctorul stomatolog este super eroul cu puteri magice care îi salvează.
- Jucați-vă de-a dentistul! Puteți construi împreună machete de dantură din cocă sau nisip kinetic și îi poți explica exact, prin joc, ce sunt dinții, cum se formează, ce este o carie și cum se tratează etc.
- Cumpără cărticele educative cu imagini colorate și povești vesele despre dinți și prima vizită la stomatolog!
- Niciodată nu trebuie amenințat copilul că va fi dus la dentist dacă nu se spală pe dinți sau dacă mănâncă dulciuri.
- Pregătește-l de acasă! Ia cu tine jucăria preferată care să-i asigure confortul necesar și cu care să se poată juca în sala de așteptare sau pe scaun.
- Tu, părintele, fii relaxat! Stresul tău se transmite celui mic. O mamă calmă și relaxată înseamnă un copil la fel.
- Susține-l, nu îl critica, mai ales atunci când ar putea avea o criză de plâns sau de țipete!

3

Sfaturi practice pentru o experienta reusita in cabinet

- Programează vizita la medic atunci când copilul este odihnit și sănătos, într-o perioadă în care nu intervin schimbări majore în rutina lui zilnică! Spre exemplu, nu a fost vaccinat de curând, nu se recuperează în urma unei boli, nu trece prin perioade care îl afectează emoțional cum ar fi înțărcarea, includerea în colectivitate etc.
- Alege un doctor stomatolog specializat în tratarea copiilor, cu un cabinet stomatologic conceput și gândit special pentru copii, cu un mediu atractiv, prietenos și cu o sală de așteptare plină de jucării și cărți pentru cei mici

Concret, prima vizită la stomatolog este una scurtă și informală în care copilul face cunostință cu doctorul, iar acesta verifică sănătatea gingiilor, maxilarul, felul în care cel mic mușcă și dacă are carii. În concluzie, crizele de plâns sau teama sunt posibile și normale în timpul primei vizite în cabinetul stomatologic, însă pot fi diminuate dacă urmăm acest ghid. Și poate cel mai important lucru este atitudinea părinților. Îmbrățișările, încurajările și discuțiile calme și empatice ajută copilul să privească experiența la stomatolog în mod pozitiv, chiar dacă are nevoie de tratarea dinților, nu doar de un control de rutină.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa