Tipuri de activitati recomandate pentru dezvoltarea functiilor motorii

Tipuri de activitati recomandate pentru dezvoltarea functiilor motorii

Jocul rămâne modalitatea cea mai puternică prin care copilul învață. Niciodată nu este prea devreme pentru a ne implica și a realiza activități și jocuri care, încă de la o vârstă fragedă, să-l ajute pe cel mic în a-și dobândi abilitățile motorii atât de utile. Iată câteva dintre acestea, în funcție de etapele de dezvoltare a celui mic:

1

Etapa 0-1 luni

În această perioadă de început, esențiale sunt activitățile de stimulare a mânuțelor, piciorușelor și capului nou-născutului. Bebelușul învață să-și controleze capul, așa că ideale sunt exercițiile pentru rotirea acestuia:

• întoarcerea capului dintr-o parte în alta, cu scopul întăririi musculaturii gâtului.
• mișcarea picioarelor și a mânuțelor prin mângâieri și masaj este benefică dezvoltării optime a musculaturii membrelor.
• Înconjoară-l pe cel mic de câteva jucării cu sunete și în culori cât mai vii care să-l atragă și să-i capteze atenția, făcându-l din ce în ce mai dornic să se miste, să apuce.

2

Etapa 1-3 luni

Este perioada în care, stând pe spate, bebelușul va fi din ce în ce mai interesat de orice din jurul lui, iar prezența unor jucării cât mai colorate și atractive îi vor stimula și mai mult mișcările.

• Stând pe burtică, încurajează-l să se sprijine pe antebrațe, să ridice umerii și mânuțele, întărindu-și musculatura.
• Fă din joacă un adevarat ritual pentru stimularea bebelușului: joaca de-a avionul, de-a bicicleta, masajul și gimnastica sunt câteva dintre activitățile benefice în dezvolarea motorie a celui mic.

3

Etapa 3-6 luni

Este momentul când cel mic devine mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul său și începe să-și întoarcă capul după ceea ce îl fascinează, așa că poți să-l antrenezi în activități simple, dar eficiente:

• umflă câteva baloane și pune-l să le lovească cu mânuțele și piciorușele; va fi extrem de distractiv pentru el și foarte util pentru întărirea musculaturii membrelor;
• covorașele colorate și pline cu jucării îl vor ține ocupat, însă îi vor stimula și mișcarea specifică vârstei prin rostogolire sau cățărare.

4

Etapa 6-9 luni

Copiii sunt din ce în ce mai atenți și foarte mulți dintre ei sunt atrași de muzica din jur, așa că nu te sfii să-i cânți melodii cât mai ritmate și să-l antrenezi în a bate din palme ori în a-și mișca mânuțele și capul.

O altă activitate amuzantă pentru pitici este pictura cu degetele și, de ce nu, cu picioarele. Pe cât de interesantă pare pentru ei, pe atât este de benefică pentru întărirea musculaturii mâinii, degetelor și picioarelor.

Jucăriile pe care le alegi pentru piticul tău au și ele un rol important: cuburile, piramidele, piscina cu bile sau mingea gonflabilă fac din joacă o activitate perfectă pentru dezvoltarea abilităților motorii ale celui mic.

5

Etapa 9-12 luni

La această vârstă, dorința copilului de a explora și de a învăța este imensă, așa că activitățile pe care le poți realiza cu el sunt din ce in ce mai antrenante.

Orice obiect din casă poate deveni parte dintr-o cursă cu obstacole: pernele, scaunele sau diverse jucării crează o activitate care garantăm că îi va plăcea și îi va pune în mișcare o gamă complexă de mușchi.

Efectele asupra musculaturii și coordonării vor fi excepționale și în cazul slalomului printre jucării, cățărării pe scaune sau mersului de-a bușilea printr-un tunel făcut din cutii de carton lipite între ele ori cumpărat din magazin.

6

Etapa 12-18 luni

În cazul în care cursele cu obstacole au avut succes, continuă-le și în această perioadă, însă adăugând elemente un pic mai dificil de explorat!

Urcarea scărilor, jocurile cu mingea și săriturile ușoare sustinute de către mamică sunt excelente pentru articulațiile și musculatura celui mic.

Jucăriile de tras și împins reprezintă alegerea ideală în această perioadă de dezvoltare, îmbunătățind semnificativ coordonarea mișcărilor.

7

Etapa 18 luni – 24 luni

Ți se pare că micuțul tău nu mai are stare? Nu ți se pare! Este perioada independenței și energiei debordante, așa că folosește acest lucru în avantajul lui!

Îmbunătățește-i abilitățile motorii de bază prin jocuri și activități cât mai interesante și sigure:
- construiți împreună un fort din perne și pilote și încurajează-l să-l escaladeze, ori explorați un loc de joacă special amenajat în acest sens!
- jucați-vă de-a prinselea, baba-oarba, rostogoliți-vă pe podea, săriți, dansați, alergați sau faceți gimnatică/ gimnastică aerobică ori zumba împreună!

Și cel mai important: aveți grijă ca aceste activități să se întâmple în aer liber și pe suprafețe unde căderile să nu fie dureroase, cum ar fi mochetă, iarbă, nisip sau zăpadă.

8

Etapa 2-3 ani

Între 2 și 3 ani, copiii învață să sară și li se pare foarte distractiv.

Jocul de-a broscuța săritoare, săriturile de pe trepte joase ori pe o trambulină dezvoltă coordonarea bilaterală și capacitatea de a-și menține echilibrul în mișcări complexe.

9

Etapa 3-5 ani

Copiii sunt foarte activi și receptivi la nou în acestă perioadă. Profită de dorința de explorare a celui mic și introdu în rutina de zi cu zi cât mai multe activități interesante ce dezvoltă coordonarea motorie!

- Șotronul
- Cățăratul în copaci
- Mersul cu bicicleta fără pedale
- Volei, baschet, fotbal sau orice altă activitate ce implică mingea
- Mergeți regulat la bazin și înotați
- Dansați și faceți gimnatică sau zumba împreună

Posibilitatea de a vă juca și de a întreprinde activități intersante de la cea mai fragedă vârstă a micuțului tău dezvoltă pe lângă abilități motorii excepționale și o relație perfectă între partenerii de joc.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa