ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Prepararea și depozitarea mâncării bebelușului: Ustensile în bucătărie

Descopera cele mai utile sfaturi pentru prepararea mancarii bebelusului, depozitarea in siguranta, congelarea si decongelarea preparatelor sau depozitarea mancarii din magazin.

Înainte de a începe prepararea hranei celui mic, asigurați-vă că aveți la dispoziție in bucătărie toate ustensilele si tacâmurile esențiale, ca ați spălat si igienizat corespunzător alimentele si ca aveți unde sa depozitați in siguranța porțiile de mâncare suplimentare.  
Este de reținut ca ustensilele de bucătărie pe care le veți folosi pentru mâncarea bebelușului, vor rămâne exclusiv pentru acesta, nu le vom folosi la comun cu întreaga familie. 

 

  • Un cutit ascutit
  • Un decojitor de fructe si legume
  • Un tocator mic, specific pentru diverse alimente (legume si fructe, carne, peste, etc)

!!! Tocătorul de legume nu va fi utilizat și pentru carne, iar tocătorul pentru carne, nu va fi folosit și la pește.

  • O cratiță
  • Un blender de mana (daca preparați piureuri)
  • O tavă pentru cuburi de gheată (pentru a depozita separat diferitele piureuri)

 

Cum sa preparați mâncarea bebelușului in siguranță

  • Asigurați-vă că suprafețele de lucru, echipamentele și mâinile sunt curate înainte de prepararea fiecărei mese.
  • Spălați și curățați bine fructele sau legumele, îndepărtați sâmburii, cojile sau pielitele. 
  • Asigurați-vă că preparați carne și pește în mod corespunzător, îndepărtând oasele, pielea și excesul de grăsime.
  • Gătiți foarte bine carnea și peștele, și evitați peștele crud sau crustaceele până când micuțul nu depășește vârsta de un an. 
  • Evitați carnea procesată precum cârnații și burgerii – deoarece aceștia au un nivel ridicat de sare!
  • Încălziți întotdeauna mâncarea până când se aburește.
  • Verificați dacă mâncarea este încălzită în totalitate, testând-o cu o lingură. Apoi amestecați bine pentru a îndepărta eventualele puncte fierbinți, lăsați-o să se răcească puțin și verificați temperatura înainte de a-i oferi copilului preparatul. 
  •  Dacă încălziți mâncarea în avans, nu o lăsați să se răcească la temperatura camerei prea mult timp; bacteriile încep să se dezvolte în două ore.

Cum să depozitezi piureurile făcute acasă pentru următoarea zi


Pentru început, bebelușul tău va mânca doar o cantitate minusculă din alimentele pe care le gătești, așa că este o idee bună să păstrezi ce rămâne neatins pentru încă o zi. Puteți păstra în siguranță porții individuale de mâncare de casă în frigider pentru câteva zile. Trebuie doar să le introduceți într-un recipient etanș. În mod alternativ, puteți stoca porții suplimentare în congelator. În orice caz, iată câteva indicatoare de siguranță pe care trebuie să le urmezi:

 

  • Alimentele care au fost în contact cu gura sau tacâmurile copilului pot conține bacterii, așa că este recomandat să aruncați resturile.
  • Odată răcită, păstrați mâncarea în frigider sau puneți-o în congelator, cât mai curând posibil.
  • Temperatura congelatorului trebuie să fie de -18 grade C sau mai mică.
  • Înghețați mâncarea în tăvi de plastic cu capace adecvate sau tăvi de cuburi de gheață, marcate clar cu conținutul și data introducerii. 
  • Recipientele de plastic trebuie să fie certificate, fără bisfenol și ftalați (fara BPA). Nu folosiți vase de gătit cu teflon.
  • Mâncarea pentru bebeluși trebuie dezghețată bine înainte de utilizare - în special dacă reîncălziți.
  • Nu reînghețați niciodată mesele care au fost deja înghețate.

 

Cum să decongelezi si sa reîncălzești mâncarea preparată, in siguranță

  • Nu reîncălziți mâncarea mai mult de o dată și bineînțeles, aruncați resturile rămase.
  • Dezghețați mâncarea congelată înainte de a o reîncălzi, fie lăsând-o în frigider peste noapte, fie utilizând setarea de decongelare a cuptorului cu microunde.
  • Încălziți piureurile de casă în cuptorul cu microunde sau pe plită până când sunt încălzite complet - amestecați bine preparatul pentru a îndepărta eventualele punctele fierbinți.
  • Lăsați mâncarea să se răcească puțin și apoi servește-o imediat - cel mai bine este servita cald sau la temperatura camerei. Verificați întotdeauna temperatura înainte de servire.

 

Încălzirea și depozitarea alimentelor cumpărate din magazin

  • Verificați întotdeauna data de expirare a produselor: „Best before” si „Use by date”.
  • Pentru a încălzi un aliment cumpărat, folosiți metoda bain-marie. Amestecați bine și verificați întotdeauna temperatura înainte de servire.
  • Folosind o lingură curată de plastic (nu de metal), amestecati bine mâncarea, asigurându-vă că nu au rămas locuri fierbinți. 
  • Orice mâncare rămasă în borcan poate fi păstrată la frigider până la 48 de ore (nu o înghețați).
  • Dacă îl hrăniți pe cel mic direct din recipient, totuși, orice aliment rămas ar trebui aruncat.
540 vizualizări
1
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj