ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Reguli de aur în diversificare

Stii care sunt cele mai importante reguli in diversificarea alimentatiei la bebelusi? Vezi detalii!
Este foarte important să reții că bebeluşul are papile gustative extrem de fine, iar primele întâlniri cu noile gusturi îi vor defini atitudinea față de mâncare. Aşadar, dacă respecţi câteva principii general valabile, vei face mai uşoară trecerea copilului prin această perioadă:
  • Introducerea de alimente noi se face numai dacă sugarul este perfect sănătos. Dacă bebeluşul este bolnav, diversificarea se amână până la însănătoşirea completă. Starea de sănătate a copilașului este apreciată de medicul specialist.
  • Se introduce un singur aliment nou la o masă. În completare se va oferi bebeluşului lapte matern sau formulă. Cantitatea din alimentul nou se creşte treptat de la o zi la alta, astfel că în 7-10 zile se va ajunge la înlocuirea totală a unei mese de lapte.
  • La primele semne de intoleranţă (vărsături, diaree) se opreşte hrănirea cu alimentul respectiv. După o perioadă se poate încerca din nou introducerea alimentului în dieta în cantități foarte mici.
  • Alimentul nou introdus se oferă înaintea laptelui (la începutul mesei, când bebeluşul este flămând)
  • Ai răbdare cu bebeluşul – dacă refuză un anumit aliment, nu insista pe moment, ci readu-l în meniu după o perioadă.
  • Evită compromisurile pentru modificarea gusturilor (adaos de zahăr, sare sau sare iodată). Zahărul adăugat în mâncare obişnuieşte sugarul cu gusturi foarte dulci, fapt care măreşte riscul de a avea probleme cu greutatea. Sarea îngreunează activitatea rinichilor bebeluşului care, până la vârsta de un an, nu sunt obişnuiţi să elimine în mod natural sarea. Atâta timp cât nu îi cunoaşte gustul, mâncarea nesărată nu este o problemă pentru el.
  • Alimentele noi vor fi pasate numai până la apariţia primilor dinţişori, apoi zdrobite în bucăţi mai mari pentru a-i stimula reflexul de a mesteca (masticația).
  • Hrăneşte-l pe bebe cu linguriţa!
  • Nu întrerupe masa sugarului pentru alte activităţi ale tale sau ale bebeluşului.
  • Hidratarea între mese se face numai cu lichide neîndulcite (ceai sau apă)
374 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj! Suntem aici pentru tine.

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj