Tot ce trebuie sa știi despre laptele de vacă în alimentația copilului
Diferența este mare și toate organizațiile și societățile de pediatrie, inclusiv Societatea Română de Pediatrie, recomandă să nu introduci laptele de vacă în alimentația celui mic până la împlinirea vârstei de un an și chiar și după această vârstă să te limitezi la a-l folosi doar în preparate și nu ca masă principală.
De ce nu se dă lapte de vacă bebelușilor, până la 12 luni?
Laptele de vacă este un aliment complet și sănătos, dar nu pentru vârsta fragedă, de bebeluș. Fiecare animal crează alimentul ideal, potrivit puiului său și adaptat fiecărui organism mic, sensibil și fragil, aflat într-o etapa de creștere accentuată.
Laptele de vacă prezintă o multitudine de dezavantaje pentru copii:
- are un conținut foarte scăzut de fier, ceea ce predispune la apariția anemiilor prin carența acestui mineral;
- conține o cantitate mică de acizi grași nesaturați, acele grăsimi ”bune” și o cantitate prea mare de acizi grași saturați - ”grăsimile rele”; acest lucru poate duce la surplus de kilograme și la o predispoziție pentru bolile de inimă;
- are cantități prea mici de vitamina D, vitamina care contribuie la fixarea calciului în oase și la sănătatea acestora, prevenind apariția rahitismului;
- nu conține vitamina C, vitamină importantă în susținerea sistemului imun, de apărare al organismului;
- concentrațiile de vitamina A, E și vitamine din complexul B sunt mici în comparație cu nevoile bebelușului;
- este prea bogat în proteine și sodiu, solicitând rinichii și favorizând apariția bolilor de inimă;
- necesită o preparare termică considerabilă pentru a evita pericolul expunerii la diverși agenți infecțioși.
În afara acestor deficite nutriționale, laptele de vacă poate determina, la bebeluș sau în etapa ulterioară, de junior, și apariția unor alergii sau intoleranțe, cum ar fi alergia la proteina laptelui de vacă sau intoleranța la lactoză, afecțiuni însoțite de o serie de simptome digestive. Acestea pot fi ușoare, creând doar un disconfort (dureri de burtă), sau grave (diaree, vărsături, lipsa poftei de mâncare, hemoragii digestive), ducând până la stagnarea în greutate sau diferite complicații, cum ar fi deshidratare severă sau anemie.
În mod similar și alte feluri de lapte, provenind de la animale cum ar fi capra, bivolița, măgărița sau laptele așa-zis vegetal (de soia, de cocos, orez, ovăz etc) nu sunt recomandate a fi folosite ca masă principală, de lapte în alimentația sugarilor și copiilor mici. Ele nu satisfac nevoile de nutrienți ale prichindeilor aflați într-o perioadă de creștere accentuată.
Ce lapte se recomandă bebelușilor și copiilor până la 3 ani
Soluția ideală pentru tine și puiul tău este, desigur, laptele matern până la un an și chiar și după această vârstă și, doar dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să te orientezi spre formule adaptate pentru sugari, apoi formule de lapte pentru copii de vârstă mică.
Dacă nu ai suficient lapte, pentru perioada de bebeluș poți apela la varianta de alimentație mixtă, cu lapte matern și formulă de lapte pentru sugari, sau poți oferi exclusiv formulă de lapte adaptată pentru intervalul 0-12 luni.
După împlinirea vârstei de un an ai la dispoziție formulele de continuare. Cu numai două căni de Milupa Milumil pe zi, însemnând aproximativ 400-500 ml, îi asiguri micuțului tău 70% din necesarul zilnic de macro și micronutrenți recomandat de Societatea Română de Pediatrie. Acestea trebuie să vină în completarea unui meniu echilibrat care să includă legume, fructe, cereale și proteine din carne, pește și ouă.
Laptele de continuare Milumil Junior cu PreciNutri, în formule adaptate pentru vârsta de 1 an, 2 ani și peste 3 ani, vine ”la pachet” cu o mulțime de avantaje:
- elimină riscul apariției anemiilor prin conținutul recomandat de fier;
- contribuie la dezvoltarea armonioasă a oaselor și a creierului, prin calciu și vitamina D;
- asigură dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, esențială pentru un sistem imunitar puternic, prin conținutul de fibre.
Laptele de vacă poate fi folosit după vârsta de 1 an în alimentația copilului, în cantități mici (max 50-100 ml), bine fiert și doar în preparate - griș, orez sau paste cu lapte, budinci, sufleuri, plăcinte, prăjituri, clătite, sau pentru prepararea în casă a iaurtului sau brânzicii de vaci. Este recomandat ca laptele de vacă să fie integral, pentru a beneficia atât de grăsimile nesaturate, cât și de cele saturate, esențiale în dezvoltarea sănătoasă a diferitelor organe, în special a creierului micuților. Ar fi minunat să-ți poți procura laptele pentru preparate dintr-o sursă sigură cum ar fi o fermă sau gospodărie pentru a beneficia de toate proprietățile unui lapte curat, neprelucrat industrial.
În ceea ce privește consumul de alte tipuri de lapte, de la animale precum capra, bivolița etc dacă ai o sursă verificată, de care vrei să profiți (ai gospodărie, ai bunici la țară care cresc animale, sau știi o fermă ecologică), poți să-l folosești în alimentația prichindelului, în condiții similare cu laptele de vacă, în preparate, dar este bine să începi cu cantități mici și să crești treptat porția până la 50-100 ml, pentru a testa toleranța digestivă a copilului.
În concluzie, cea mai bună soluție rămâne laptele matern, însă, dacă alăptarea nu mai este posibilă, alege pentru puiul tău un lapte praf potrivit vârstei. Pentru sugari alege o formulă concepută special pentru ei, pe care sa o oferi exclusiv până la 6 luni, apoi în paralel cu diversificarea până la 1 an. Pentru micuțul care a împlinit deja 1 an, alege să-i oferi zilnic două mese complete de formulă de lapte Milumil Junior cu PreciNutri, alimentul ideal pentru un stomac și metabolism fragil, în curs de dezvoltare, așa cum au copiii mici
Așa vei avea garanția că micuțul crește sănătos, ferit de orice eveniment neplăcut, că se dezvoltă armonios și în ritm optim și că vei avea doar amintiri plăcute despre acestă minunată perioadă din viața prichindelului tău.
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.
Dr. Diana Voican, Medic Medicină
Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică