ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Surse de vitamina D în alimentația copilului

Majoritatea părinților știu ce este vitamina D. Tu știi care sunt sursele de vitamina D? Știi câtă vitamina D este necesară puiului tău pentru a crește sănătos?

Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor recomandă o doză zilnică de 400 UI până la vârsta de 12 luni și 600 UI după această vârstă.

Vitamina D joacă un rol important în dezvoltarea normală a copilului. Aceasta reglează creșterea și dezvoltarea oaselor sale. Deficitul de vitamina D la copii determină apariția rahitismului, boală ale cărei sechele (deformări osoase) rămân pentru toată viața. Vitamina D este, de asemenea, esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Dacă cel mic nu primește doza recomandată de vitamina D, imunitatea sa poate scădea și copilul va fi mai predispus la infecții.

De unde luăm vitamina D?

Sursa principală de vitamină D, numită și ”vitamina soarelui”, este reprezentată de razele de soare. Vitamina D se formează în corpul uman în piele, sub influența razelor solare. Latitudinea la care ne aflăm, faptul că avem o climă temperată care face să nu ne bucurăm de însorire suficientă, împreună cu recomandările de expunere la soare folosind o cremă de protecție determină ca producția de vitamina D sintetizată în piele să nu fie suficientă. Completarea acesteia în meniu este, prin urmare, foarte importantă pentru dezvoltarea copilului.

Dacă alăptezi, este posibil ca puiul tău să nu primească suficientă vitamina D. Laptele matern conține o cantitate foarte mică de vitamina D (sub 50 UI/litru), de aceea este necesar ca bebelușul să primească, la recomandarea medicului, un supliment cu vitamina D.

Sugarii alăptați exclusiv la sân în primele luni de viață, comparativ cu cei hrăniți cu formulă, au prezentat în medie concentrații plasmatice mai scăzute de vitamina D, așa încât ratele de deficit vitaminic în rândul sugarilor alăptați la sân au depășit 50%, în comparație cu 10,5% la cei hrăniți cu formulă.*

Formulele de lapte, alternativă sau completare pentru alăptare, sunt constant îmbogățite cu vitamina D. Deoarece laptele continuă să fie o sursă importantă de nutrienți, este recomandat ca din meniul zilnic al puiului tău să nu lipsească cele două porții de lapte (400-500 ml pe zi).

Milumil Junior cu PreciNutri este o sursă importantă de calciu și vitamina D, asigurând cantitatea zilnică recomandată, esențială pentru formarea și dezvoltarea scheletului copilului. Astfel, o porție de formulă de lapte Milumil Junior 1+, 2+ sau 3+, aduce un aport de aproximativ 6-8 µg (240-320 UI), reprezentând aproape jumătate din doza zilnică recomandată pentru vârsta de un an, conform EFSA** pentru 2019.

Odată cu diversificarea, prin introducerea alimentelor solide, sugarii beneficiază și de alte surse de vitamina D. Alimentele bogate în această vitamină sunt: peștele gras, ficatul, gălbenușul de ou, laptele și produsele lactate cum ar fi iaurtul, în special cel îmbogățit cu vitamina D, brânza proaspătă de vaci, cerealele îmbogățite.

Expunerea la soare, rămâne totuși principalul mod de a crește aportul de vitamina D, atât pentru bebeluși cât și pentru juniori. De aceea este foarte important să ieși zilnic cu micuțul la plimbare, să-l lași să alerge, să se joace în parc. Mersul la mare și expunerea la soare minim o oră, în intervalul de timp recomandat -dimineața și după-amiaza, de la ora 17- sunt importante pentru refacerea rezervelor de vitamina D. Pentru copilului mai măricel este ideal să-i oferi posibilitatea de a face un sport cum ar fi bicicletă, trotinetă, role sau patinaj pe gheață, în aer liber.

Totuși administrarea vitaminei D ca supliment, în picături, este necesară pentru toți prichindeii din România, dozele fiind stabilite doar de către medic.

Doar așa, cu o alimentație echilibrată, cu alegerea unei formule de lapte adecvate, completând cu activitate fizică și suplimente recomandate de doctor, puiul tău va fi sănătos și se va dezvolta armonios. 

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.

* conform studiului publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology

** Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor

Doina Voican

Dr. Diana Voican, Medic Medicină

Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică

1487 vizualizări
1
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj