ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Anemia feriprivă

Încă din timpul sarcinii ai aflat că fierul este un element foarte important în dezvoltarea viitorului copilaș și că aportul adecvat contribuie la evitarea multor complicații determinate de carența acestui mineral.

Încă din timpul sarcinii ai aflat că fierul este un element foarte important în dezvoltarea viitorului copilaș și că aportul adecvat contribuie la evitarea multor complicații determinate de carența acestui mineral.

Chiar și după naștere este uneori necesară suplimentarea cu fier la recomandarea medicului pediatru.

Ce este fierul?

Știai că în mod normal, cantitatea de fier din organismul unui om este de 3-4 grame?

Fierul intră în proporție de 70% în compoziția hemoglobinei (proteina care ajută la transportul oxigenului și dioxidului de carbon), iar restul se găsește în depozite sub formă de mioglobină, hemosiderină și feritină.

Fierul este un mineral aparținând grupei micronutrienților care îndeplinește o multitudine de roluri în organism:

  • este constituent al hemoglobinei;
  • este constituent al mioglobinei, proteina prezentă în mușchii scheletici și ai inimii, care contribuie la fixarea oxigenului la nivelul acestora;
  • intră în componența mai multor enzime implicate în metabolismul celular;
  • împreună cu zincul, fierul este un element important în procesele de apărare antimicrobiană; de aceea, un aport normal, crește rezistența la infecții;
  • contribuie la sănătatea creierului, care, cu ajutorul fierului din sânge, primește oxigenul esențial bunei funcționări și dezvoltări a acestuia.

 

Necesarul zilnic de fier este de 7 g pe zi pentru sugari și 8 g pe zi pentru juniorii de 1-3 ani.*

Fierul se găsește în special în alimente de origine animală precum carne și produse din carne, ficat, ou, pește și fructe de mare, dar și în alimente vegetale precum: fasole, linte și mazăre, spanac, broccoli, fructe uscate (smochine, curmale, fructe de pădure uscate). Fierul se găsește în cantitate foarte mică în lapte, de aceea, folosirea laptelui de vacă, în locul formulelor de lapte, în alimentația sugarilor și juniorilor până la trei ani nu este recomandată.

Trebuie să știi că nu se recomandă consumul alimentelor bogate în fier alături de alimente bogate în calciu (care scade absorbția fierului), precum: lapte, iaurt, brânză, fasole. Este indicat însă să asociezi alimente bogate în fier și în vitamina C, care îmbunătățește absorbția fierului (carne, pește, ouă etc. asociate cu legume și fructe).

Ce este anemia feriprivă?

Ai auzit desigur deseori despre anemie. Ce este anemia?

Anemia este boala, din păcate destul de frecventă la copii, provocată de scăderea fierului din sânge din diverse cauze. Cea mai des întâlnită formă este anemia feriprivă, adică anemia datorată carenței de fier din alimentație.

Diagnosticul acestei boli este stabilit de medicul specialist pe baza semnelor clinice (paloare, astenie, tulburări de respirație, semne cardiace și neuro-psihice) și pe baza analizei de sânge numită hemogramă.

Cum prevenim apariția anemiei

Dacă în timpul sarcinii ai avut grijă să ai un meniu echilibrat și variat, bogat în alimente care să-ți furnizeze toți nutrienții esențiali și dacă în continuare, după naștere, dieta ta este completă, poți alăpta fără grija că puiul tău va suferi vreo carență. Rezervele de fier dobândite în timpul sarcinii și cele furnizate de laptele matern sunt suficiente pentru micuț până la 5-6 luni. Odată cu diversificarea, urmând schema corectă și introducând la timp alimente bogate în fier, de asemenea poți alăpta în continuare fără probleme.

Dacă totuși alăptarea nu este posibilă, sau dacă este necesară o completare a meselor de lapte, aceasta trebuie făcută neapărat cu o formulă de lapte care să conțină toate elementele nutritive de care prichindelul are nevoie, mai ales fier și calciu.

Formulele de lapte, spre deosebire de alte tipuri de lapte (de vacă, de capră, vegetal etc) sunt foarte atent controlate în ceea ce privește concentrația nutrienților. Astfel, în formulele de lapte Milumil cu PreciNutri, atât macronutrienții (proteine, carbohidrați și lipide), cât și micronutrienții (vitamine și minerale), se găsesc în cantitate perfect adaptată necesarului pe grupe de vârstă.

Formulele de lapte Milumil cu PreciNutri pentru 1, 2 și 3 ani conțin exact cantitatea de fier necesară pentru a completa doza zilnică recomandată. Astfel cu două cănițe de lapte (două porții a câte 200 ml, care vin în completarea celorlalte alimente) juniorul primește aproximativ jumătate din cantitatea de fier necesară pentru vârsta lui.

 

În concluzie, pentru a preveni apariția anemiei prin carență de fier, dar și a altor afecțiuni determinate de carențe, cu tot cortegiul lor de simptome, complicații și, mai ales sechele, este recomandat să asiguri puiului tău o dietă formată din alimente bogate în nutrienți esențiali, în cantități adaptate vârstei. Este deosebit de important să alegi laptele potrivit, pentru că mesele de lapte ocupă un loc special în meniul prichindeilor și le asigură o dezvoltare armonioasă și o creștere sănătoasă.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.

*conform EFSA, 2019 - Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

Dr. Diana Voican, Medic Medicină

Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică

 

788 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj