Nutriție echilibrată: Combinarea alimentelor în timpul sarcinii
Ca orice viitoare mămică, vei pune întotdeauna bunăstarea micuțului pe primul loc. Nutriția în primele 1000 zile influențează, așa cum o demonstrează studiile, nu doar sănătatea copilului tău, ci și dezvoltarea întregului său organism. Astfel, încă din momentul concepției, mama trebuie să adopte un regim alimentar sănătos și potrivit nevoilor nutritive ale fătului. Trebuie să reții că tot ceea ce mănânci îi este transmis prin placentă, fiind important nu doar ceea ce consumi, ci și modul de preparare al hranei în așa fel încât proprietățile alimentelor să fie conservate.
Nutriția în perioada sarcinii determină rezistența organismului puiului tău în perioada de maturitate, o carență alimentară putând afecta permanent funcțiile și metabolismul acestuia. Ținând seama de acest fapt, îți vei pune întrebări și vei cântări atent dacă, în rutina ta zilnică, ai optat pentru combinația cea mai bună. Unii specialiști recomandă chiar revizuirea stilului de alimentație cu minim un an înainte de concepere.
Dacă, însă, nu v-ați planificat din timp sosirea unui nou membru al familiei, noi îți vom face în continuare o scurtă introducere în ghidul unei comportament alimentar echilibrat cât timp micuțul se află încă în burtică.Ce trebuie să conțină meniul unei graviduțe și care sunt principalele recomandări?
În primul rând, în perioada de debut a sarcinii, mamei îi este recomandat să evite impunerea restricțiilor de orice fel, acest lucru putând determina o greutate mică la naștere a copilului, precum și un grad ridicat de predispoziție către obezitate și diabet la vârsta adultă. Contrar a ceea ce se spune, viitoarea mămică nu trebuie să mănânce cât pentru doi, ci doar puțin mai mult decât în mod normal (un plus de 400-500 Kcal față de aportul zilnic).
Firește, nutriția gravidei trebuie să fie cât mai variată și echilibrată, să includă fructe și legume proaspete, cereale și alimente bogate în iod și acid folic, precum și în acizi grași Omega-3 – cu precădere, pește oceanic (excepție fac aici peștele spadă, rechinul și tonul, care pot fi contaminați cu metale grele, toxice pentru puiul tău).
Totodată, alimentația ta ca viitor părinte nu trebuie privată în totalitate de lipide. Este indicat ca nivelul consumului de grăsimi să se reducă la o hrană cu un procent mai mic de 10% în grăsime, eliminând doar preparatele în ulei de tip fast-food, chipsuri si alimente de acest gen. Se recomandă moderație, întrucât excesul poate conduce la afectarea funcțiilor cerebrale ale fătului și, mai apoi, a stării de sațietate a micuțului. Pentru acele momente de poftire, gravida este îndemnată să opteze pentru semințele de in, cânepă și nuci, toate oferind un sentiment de sațietate.
Reamintim mămicilor în devenire că, în ceea ce privește consumul de alimente în timpul sarcinii, acestea trebuie să pună mai mult preț pe calitatea nutrițională a hranei, și nu pe cantitate. Această diferențiere se referă și la o asociere potrivită a alimentelor întrucât, de cele mai mult ori, femeile însărcinate au parte de simptome mai puțin plăcute pe timpul sarcinii (cauzate de digestia îngreunată). Pentru stimularea digestiei și determinarea unei absorbții eficiente a nutrienților, ar trebui evitate grupările de tipul ouă – carne / pește și carne / pește – brânzeturi / paste făinoase / leguminoase. O combinare optimă a alimentelor recomandă prepararea unei mese în care proteinele din ouă, carne și pește să fie asortate cu legume, iar cele din brânzeturi să se îmbine cu orez, respectiv cu paste făinoase.
Acordând o atenție deosebită nutriției în primele 1000 de zile, vei contribui la fortificarea unei stări de sănătate bune a puiului tău și îi vei asigura cea mai bună fundație metabolică. Include, așadar, pe cât posibil sfaturile de mai sus în conduita ta alimentară și te vei bucura de un pitic sănătos și isteț.