ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Cum învăț bebelușul să mănânce?

Dacă bebelușul tău este gata sa înceapă diversificarea alimentației, astfel încât, iată cum introduci treptat toate tipurile de alimente.

După ce ai început să observi semnele că bebelușul tău este pregătit, poți începe să îl înveți cum să mănânce. Când încep diversificarea, copiii mici nu știu cum să mănânce. Tot ce au descoperit până acum este cum să sugă de la sân sau biberon, deci mâncatul este o aptitudine pe care trebuie să o deprindă.

O parte din aceasta o reprezintă felul în care își mișcă gura și acceptă mâncare dintr-o lingură, dar procesul de învățare formează de asemenea mușchii bucali ai bebelușului tău și va avea nevoie de aceștia pentru a se descurca mai bine cu bucăți mari de mâncare mai târziu și de asemenea pentru vorbit.

Introdu texturile treptat – de la fin…

Să îl înveți cum să mănânce poate părea o sarcină colosală, dar o mare parte din aceasta este despre introducerea treptată a diverselor texturi. La început, bebelușii trebuie să se obișnuiască cu mâncarea solidă în gură, învățând cum să miște mâncarea din față în spate și cum să înghită apoi. De aceea texturile moi sunt cele mai bune atunci când începeți diversificarea, pentru că sunt ușor de gestionat și digerat.

...până la texturi mai consistente…

Odată ce bebelușul tău se descurcă cu piureuri moi, următorul pas este să învețe să mestece și, pentru această etapă, va avea nevoie de mâncăruri cu o textură mai consistentă. Pentru a pregăti mâncarea în vederea înghițirii, vor fi obligați să își miște maxilarul în sus și apoi un pic în jos.

... la bucăți mari…

Când bebelușul tău s-a obișnuit cu texturile mai consistente este momentul să treci la a treia etapă a diversificării și aceasta este despre a învăța cum să se descurce cu bucăți mari.

Odată ajunși in aceasta etapă, chiar dacă va fi întâlnit reflexul de gag, copilul trebuie ajutat sa scape de acesta. Nu ne speriem si nu ne întoarcem la a-i da iarăși doar piure de textura mai consistentă, ci vom încerca constant însă cu un alt aliment.

Copiii care nu trec devreme la consumul de bucăți din alimente, pot dezvolta deficite de pronunție ale cuvintelor si o dezvoltare nearmonioasa a mandibulei, prin nedezvoltarea corecta a musculaturii implicate in masticație.

...la forme și texturi de juniori

Juniorii au nevoie de distracție și varietate pentru a le menține interesul în alimentație și acum ei sunt gata să mestece forme și texturi asemănătoare cu cele ale adulților. Formele amuzante îi vor ajuta să se distreze, pe măsură ce devin mai independenți și învață să mănânce singuri.

Introduceți încet gusturile noi

Introducerea treptată a gusturilor este o componentă importantă în această etapă, la începutul diversificării, bebelușii trebuind să se obișnuiască cu alte gusturi decât cel al laptelui. Bebelușii se nasc cu o preferință pentru alimente mai dulci, deci aromele dulci sunt desigur mai ușor de gestionat la început. Legumele cum sunt morcovii, ridichea, cartoful, păstârnacul, dovleacul,  mazărea și cartoful dulce, precum și fructele, cum sunt perele, merele, caisele, bananele și mango sunt toate opțiuni atunci când începi diversificarea bebelușului și până când este gata să încerce arome mai îndrăznețe.

Toate preferințele trebuie să fie învățate, deci introducerea unei varietăți mari de alimente dulci și gustoase pentru bebelușul tău este importantă.

359 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj