ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Importanța alimentației echilibrate în diversificare

Află o serie de recomandări esențiale în diversificarea alimentației echilibrate la juniorul tău. Vezi sfaturile nutriționistului!

Alimentatie echilibrata in diversificare: #1 Bebelușii au nevoie de o dietă diferită

O dietă echilibrată pentru un bebeluș diferă foarte mult de a noastră.
Spre deosebire de dietele noastre, care trebuie să aibă în mod ideal un conținut scăzut de grăsimi și mare de fibre, bebelușul tău are nevoie de o dietă relativ bogată în grăsimi și săracă în fibre.
Deși fibrele sunt un lucru bun, sunt foarte sățioase și prea multe îi pot da bebelușului tău senzația că este prea plin ca să mai mănânce și alte alimente care conțin energia și substanțele nutritive de care au nevoie în această etapă.

Necesitățile nutritive ale bebelușului tău se schimbă pe măsură ce creşte, astfel încât în fiecare etapă din dezvoltarea acestora au nevoie de echilibrul adecvat între substanțele nutritive și energie pentru a le susține creșterea.
Stomacul unui bebeluș este de aproximativ 10 ori mai mic decât cel al unui adult, astfel încât este important ca fiecare lingură pe care o mănâncă bebelușul tău să fie plină cu substanțe nutritive.
Acesta este și motivul pentru care bebelușii trebuie să mănânce mai degrabă porții mici în mod regulat, pe timpul zilei, decât să aibă câteva mese mai consistente.

Alimentatie echilibrata in diversificare: #2 Varietatea este secretul

Varietatea este condimentul vieții! De la micul dejun la masa principală și deserturi, este important să le oferim o dietă variată – carne roșie, carne de pasăre, pește, diverse fructe și legume, produse lactate, cereale, orez, paste și cartofi.
Diferitele alimente au diverse substanțe nutritive, astfel încât este important să te asiguri că bebelușul tău mănâncă o varietate mare de alimente pentru a obține o dietă echilibrată, care să îi asigure creșterea sănătoasă.
O varietate de alimente și gusturi este în special importantă în primul lui an de viață, când se formează preferințele culinare, întrucât de la vârsta de aproximativ 2 ani, aceste preferințe pot deveni relativ stabile până în jurul vârstei de 8 ani.

Alimentatie echilibrata in diversificare: #3 Diferite grupe alimentare și beneficiile acestora

Deci ce tipuri de alimente se încadrează în diferitele grupe de alimente și cât de des trebuie să le administrezi bebelușului tău? Indicațiile de mai jos ar trebui să îţi fie de folos:

  • Diversificare: Alimente cu amidon – produse de brutărie, cereale (inclusiv paste și orez) și cartofi. Aceste mâncăruri asigură bebelușului tău energia de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta. Oferă-i bebelușului tău o porție la fiecare masă și la unele gustări.
  • Diversificare: Legume și fructe – Legume și fructe proaspete, congelate, conservate și uscate. Legumele și fructele conțin o gamă întreagă de vitamine și minerale care sunt importante pentru dezvoltarea bebelușului tău. În mod ideal ar trebui să oferi câteva dintre acestea la fiecare masă și la gustări, cu o varietate de culori diferite.
  • Diversificare: Lapte, brânză și iaurt – aceste alimente sunt bogate în proteine, calciu și unele vitamine și minerale. Bebelușul tău va avea nevoie de cel puțin trei porții pe zi, fie de băut, fie de mâncat.
  • Diversificare: Carne, pește și alternative – carne, pește, ouă, nuci și leguminoase, cum ar fi lintea, fasolea, năutul. Acestea sunt o sursă valoroasă de proteine, fier și grăsimi omega 3. Aceste alimente trebuie oferite de 1-2 ori pe zi celor care mănâncă carne sau de 2-3 ori pe zi vegetarienilor.
  • Diversificare: Mâncăruri cu conținut mare de grăsime și zahăr – exemplele de alimente cu conținut bogat de grăsimi și zaharuri sunt uleiurile, untul, prăjiturile și biscuiții. Grăsimile și zahărul asigură multă energie de care are nevoie bebelușul tău, dar conțin numai cantități mici de vitamine și minerale. Deci, acestea se pot include în dieta bebelușului tău, dar asigură-te că se administrează ca supliment și nu se utilizează pentru a înlocui una dintre celelalte grupe de alimente.

Alimentatie echilibrata in diversificare: #4 Laptele este important pentru bebelușul tău

Laptele rămâne esențial pentru bebelușul tău la înțărcare, întrucât îi asigură vitaminele, mineralele, grăsimile și proteinele de care are nevoie – în special în etapele timpurii ale diversificării. Laptele trebuie să ocupe cam jumătate din tot ce intră în stomacul bebelușului tău, menținându-l satisfăcut și fericit!

802 vizualizări
3
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj