ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Diversificarea si beneficiile laptelui matern

Alăptarea este modul optim și natural de alimentație a sugarului. Laptele matern conține tot ce este important pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului.

Alăptarea este modul optim și natural de alimentație a sugarului. Laptele matern conține tot ce este important pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului; compoziția lui corespunde tuturor cerințelor organismului unui copil in creștere.
UNICEF si Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață. După această vârstă, laptele matern nu mai satisface în totalitate cerințele privind aportul substanțelor nutritive și de aceea introducem în alimentatia copilului alimente complementare.
Alăptarea poate continua până la vârsta de 2 ani, dar nu mai reprezintă baza alimentației sugarului. Totuși asigură 1/3 din necesarul de hrană, vitamine și anticorpi a copilului.

Perioada optimă pentru diversificare

Perioada optimă pentru diversificare este după împlinirea vârstei de șase luni a copilului. Diversificarea târzie duce la aportul insuficient a tuturor nutrienților necesari și poate influența negativ creșterea, dezvoltarea și acceptarea tardiva a noilor gusturi.
La vârsta de 6 luni copilul stă în șezut sprijinit, își coordonează mișcările capului și iși dezvoltă capacitatea de masticație, ceea ce va permite consumarea hranei semisolide.

Beneficiile laptelui matern:

  1. Energie și creștere, prin conținutul în lipide, carbohidrați, proteine, hormoni, factori de creștere, nucleotide.
  2. Dezvoltarea creierului și a vederii, datorită acizilor grași polinesaturați cu lanț lung și taurinei.
  3. Funcționarea corectă a sistemului digestiv, prin conținutul de fibre prebiotice (oligozaharide), taurină și enzime.
  4. Maturarea sistemului imunitar: laptele matern contine imunoglobuline, lactoferina, seleniu, betacaroten, nucleotide si fibre prebiotice.
  5. Intervine în buna funcționare a sistemului cardiovascular și sângelui, datorită conținutului în fier, lactoferină, acizi grași polinesaturați cu lanț lung și vitamina K.
  6. Dezvoltarea sistemului osos, printr-un raport optim calciu/fosfor și vitamina D.
  7. Contribuie la starea de confort al bebelușului, în caz de răceli sau boli ușoare, prin aportul de endorfine, substanțe care ameliorează în mod natural durerea.
  8. Pentru mămici, alăptarea reduce riscul de cancer ovarian și de sân, precum și de apariție a osteoporozei.
  9. Alăptarea frecventa si regulată poate preveni de asemenea apariția unei noi sarcini, deoarece alăptarea întârzie ovulația.
  10. Alăptarea ajută și la revenirea rapidă la greutatea anterioară sarcinii, deoarece în perioada lactației vor fi utilizate și grăsimile acumulate, precum și prin eliminarea oxitocinei, uterul revenind la dimensiunile anterioare.

150 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj