ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Nutriția corectă a gravidei

Prima zi de sarcină este prima dintre cele 1000 de zile în care nutriția joacă rolul cel mai important pentru sănătatea copilului.

Sarcina este o experiență extraordinară de care tu, ca viitoare mămică, trebuie să te bucuri. Ea naște sentimente unice, pe care nicio altă experiență nu le poate egala. În același timp, implică o responsabilitate mare căci acum nu mai este vorba doar despre tine, ci despre voi. Unul dintre aspectele care exprimă grija ta față de bebe este nutriția. Prima zi de sarcină este prima dintre cele 1000 de zile în care nutriția joacă rolul cel mai important pentru sănătatea copilului.

Pentru a te asigura că vei da naștere unui bebe sănătos, este necesar să ai o nutriție precis adaptată pe toată durata celor 9 luni de sarcină. Aceasta presupune un echilibru pentru ca atât tu, cât și micuțul tău, să preluați aportul necesar de nutrienți. Iată ce ar trebui să conțină alimentele pentru care optezi.

Alimente recomandate in sarcina – pentru gravide

  • Calciul este esențial pentru dezvoltarea bebelușului, așa că încearcă să consumi cât mai mult lapte și produse lactate.
  • Proteinele constituie materialul structural al fiecărei celule din corpul fătului, așa că necesarul de proteine este ușor crescut. Jumătate dintre proteinele consumate trebuie să fie de origine vegetală și cealaltă jumătate de origine animală. Cele mai recomandate tipuri de carne sunt cea de pui, de pește și de curcan.
  • Acidul folic natural previne apariția problemelor de tub neural și se găsește în spanac, roșii, ouă, brânză, pâine etc.
  • Vitaminele sunt nelipsite dintr-un regim alimentar sănătos, cel mai mare aport găsindu-se în legume și fructe.
  • Fierul este esențial pentru dezvoltarea fătului și întărirea organismului tău în sarcină. Îți poți lua doza zilnică de fier din carne și legume verzi, precum spanacul.
  • Oligoelementele se găsesc foarte mult în pește, un aliment ce nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, în special tonul și somonul.
  • Glucidele reprezintă și ele o parte importantă a regimului alimentar din timpul sarcinii (și după), însă recomandate sunt cele din cereale integrale, orez, fructe și legume și mai puțin cele din dulciuri rafinate.
  • Fibrele ajută la prevenirea problemelor tranzitului intestinal care apar de obicei în timpul sarcinii.

O parte a regimului alimentar căreia trebuie să-i acorzi atenție este hidratarea. Dacă în mod obișnuit nu respecți sfatul de a consuma cel puțin 2 litri de apă pe zi, acum ar fi timpul să o faci. Apa este vitală pentru mamă și pentru făt. În afară de apă, poți consuma suc de fructe sau de legume 100% natural și lapte. Băuturile carbogazoase cauzează meteorism (balonare) și disconfort abdominal, așa că trebuie evitate.

Pe durata sarcinii, trebuie să te concentrezi asupra calității și mai puțin asupra cantității.Există o serie de alimente care nu aduc niciun beneficiu nutrițional și care cauzează doar depunerea de grăsimi. Acestea sunt: carnea de porc și orice tip de carne grasă, mâncarea de tip fast-food, prăjelile și dulciurile.

În această perioadă în care porți în pântece un copil, este necesar să acorzi atenție nu doar tipului de alimente consumate, ci și modului în care mănânci. Cele trei mese pe zi sunt esențiale, în special micul dejun, cea mai importantă masă a zilei. Desigur, poftele pot fi satisfăcute prin gustări, dar dacă ai poftă de un aliment nesănătos, încearcă să îl consumi rar. Nu este indicat să exagerezi cu mâncarea, deoarece un număr prea mare de kilograme acumulate poate cauza probleme la naștere. Totodată, o subnutriție duce la o greutate mică a copilului și la necesitatea de a fi ținut în incubator. Pentru a evita astfel de probleme, pe lângă alimentația sănătoasă, poți recurge și la o monitorizare a greutății, raportându-te la indicele tău de masă corporal. Kilogramele depuse în timpul sarcinii variază în funcție de el. Astfel, femeile corpolente acumulează mai puține kilograme în timpul sarcinii, iar cele foarte slabe acumulează mai multe. Totuși, un număr normal de kilograme depus se situează între 10 și 13 kilograme.

Respectând aceste sfaturi de nutriție, precum și pe cele ale medicului (care este posibil să-ți recomande anumite suplimente alimentare), îi asiguri micuțului un start sănătos în viață. Nu uita că el primește prin placentă tot ceea ce consumi tu, așa că încearcă, pe cât posibil, să nu te abați de la principiile unei diete sănătoase.

355 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj