ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Digestia la copiii de vârstă mică

Ați auzit probabil de multe ori expresia: copilul nu este un adult în miniatură. Este foarte adevărat: copiii, deși pare că au tot ce le trebuie și pare că sunt identici cu părinții, la nivelul anatomiei și fiziologiei (funcțiilor) organelor, nu sunt la fel ca noi.

Ați auzit probabil de multe ori expresia: copilul nu este un adult în miniatură. Este foarte adevărat: copiii, deși pare că au tot ce le trebuie și pare că sunt identici cu părinții, la nivelul anatomiei și fiziologiei (funcțiilor) organelor, nu sunt la fel ca noi. Mai ales funcția digestivă, una din cele mai importante din organism, datorită faptului că este prima linie în asigurarea energiei fără de care niciun organ nu ar putea funcționa.

Cum se dezvoltă aparatul digestiv

Știați că încă din viața intrauterină fătul înghite mici cantități de lichid amniotic și elimină meconiu? Acest proces este prima funcție care reproduce identic viitoarea sarcină a aparatului digestiv. Este un fel de repetiție pentru importanta și complexa responsabilitate ce-i va reveni acestui sistem în viața de după naștere.

În viața intrauterină placenta este furnizorul principal de nutrienți, iar odată cu nașterea, acest rol este preluat de sistemul digestiv. Din aceasta etapă, sistemul digestiv al copilului trece printr-un proces de maturizare și, abia după câțiva ani, organele care fac parte din acest sistem reușesc să se maturizeze complet și să-și îndeplinească toate funcțiile.

În primele 6 luni din viață sistemul digestiv al copilului este adaptat pentru o digestie exclusiv lactată, lapte matern sau formulă (dacă nu este posibilă alăptarea). Inițial, cantitățile de lapte necesare sunt foarte mici, crescând treptat, pe măsură ce crește și bebelușul.

Stomacul bebelușului tău este foarte mic la naștere, iar sistemul său digestiv nu este obișnuit să ingereze altceva în afară de ceea ce i-a fost livrat prin placentă. După naștere, în prima zi nou-născutul poate primi doar 5-10 ml de lapte, stomacul său fiind de dimensiunea unei cireșe, urmând ca după doar o săptămână să ajungă la capacitatea de cca 60 ml (dimensiunea unei caise).

Dimensiunea redusă a stomacului bebelușului este motivul pentru care el va avea nevoie de hrăniri frecvente, indiferent dacă este vorba de formulă de lapte sau de lapte matern.

Trebuie să știi că în această perioadă, dacă alăptezi, chiar dacă bebelușul nu vine în contact direct cu alimentele, el se învață cu unele gusturi care trec prin lapte, de aceea este foarte important să ai o dietă completă, echilibrată și, mai ales, diversă.

În cazul în care bebelușul primește lapte praf, trebuie să te asiguri că acesta conține toți nutrienții necesari pentru vârsta lui, într-o formulă ce reproduce fidel laptele matern. Cantitățile de lapte, inițial mici, trebuie crescute treptat pentru a asigura tot necesarul de nutrienți.

Tot în această perioadă se formează flora bacteriană proprie, se maturizează toate organele ce aparțin sistemului digestiv, astfel încât la vârsta de 6 luni, bebelușul să fie pregătit pentru o nouă etapă din viață: diversificarea.

La vârsta de 6 luni, odată cu introducerea alimentelor solide, formula de lapte administrată sugarului se va schimba cu una superioară, specială pentru a doua perioadă din viața de bebeluș.

După prima aniversare prichindelul poate primi aproximativ toate alimentele din meniul părinților. Sistemul său digestiv a ajuns la un grad de maturitate care-i permite să metabolizeze toate principiile alimentare. Dacă până la această vârstă laptele de vacă nu a fost indicat să fie dat copilului, datorită conținutului său inadecvat de nutrienți și posibilității de a determina apariția alergiilor, de acum se pot folosi cantități mici (50-100 ml) în diverse preparate.

Chiar dacă ai reușit să aduci în alimentația prichindelului toate alimentele și i-ai alcătuit un meniu echilibrat și variat, baza alimentației trebuie să rămână laptele. Societățile de pediatrie recomandă menținerea a două mese principale de lapte matern sau formulă de lapte zilnic.

Este important să știi că la vârsta de 1 an trebuie să faci o a doua schimbare în ceea ce privește tipul de lapte pe care-l dai piticului. Astfel se schimbă formula de lapte pentru bebeluși cu una pentru copii de vârstă mică. Laptele Milumil Junior cu PreciNutri este formula de lapte de continuare ideală pentru un stomac încă fragil și în curs de dezvoltare, așa cum au copiii mici.

Milumil Junior cu PreciNutri asigură energia de care au nevoie prichindeii acum mult mai activi, asigură aportul de proteine pentru dezvoltarea unui sistem muscular corespunzător, aportul de calciu și vitamina D pentru un schelet bine dezvoltat.

Milumil Junior cu PreciNutri, recomandat pentru vârstele de 1, 2 și 3 ani este special conceput pentru a asigura o digestie ușoară. Fibrele dietetice adăugate în formulele de lapte sunt un ingredient valoros pentru burtica micuțului tău, deoarece îmbunătățesc peristaltismul intestinal, reglează tranzitul și previn constipația. 

Nu uita și de hidratare! De la introducerea alimentelor solide în dietă, copiii au nevoie și de apă. Pe lângă apa folosită la reconstituirea formulei de lapte, poți da micuțului până la un pahar apă plată zilnic, câte puțin, cu lingurița, cana preferată sau paharul, în afara meselor sau după masă, la câteva minute. Cantitatea totală de lichide pe care trebuie să o primescă copilul după 6 luni este de cca 90-100 ml/ kilogramcorp, incluzând laptele praf, supele, ceaiul sau alte preparate la care se adaugă apă. Organizația Mondială a Sănătății alături de Asociația Americană de Pediatrie contraindică administrarea de apă în primele 6 luni de viață; pâna la această vârstă aportul este asigurat de laptele matern sau de formulele de lapte.

Ai trecut astfel cu succes prin toate etapele de dezvoltare și maturizare a sistemului digestiv al copilului. Respectând recomandările, asigurându-te că oferi copilului tău exact ceea ce este optim pentru funcția lui digestivă, în plină dezvoltare și adaptare, vei avea garanția că piticul crește sănătos, ferit de orice eveniment neplăcut, că se dezvoltă armonios și în ritm optim și că vei avea doar amintiri plăcute despre acestă minunată perioadă din viața prichindelului tău.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.

Dr. Diana Voican, Medic Medicină

Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică

1431 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj