ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Lapte de vacă sau formulă de lapte?

Este foarte important să știm că ceea ce mănâncă puiul nostru încă din primii ani de viață este definitoriu pentru sănătatea și dezvoltarea sa ulterioară. Trebuie să știi, ca mămică de junior, că la baza oricărei diete pentru copii, stă laptele. Acesta este un aliment complex care satisface pe deplin nevoile nutriționale ale prichindeilor.

Tu știi că sechelele de rahitism și anemiile prin carență de fier sunt afecțiuni care ocupă locurile 5 și 6 în clasamentul bolilor cronice la copii*?

Care este motivul apariției atât de fecvente a unor astfel de deficiențe? Ce putem face pentru a preveni apariția acestor manifestări la copiii noștri?

Copilul nu este un adult mai mic

După împlinirea vârstei de un an, unii părinți cred că “puiul s-a făcut mare”, că nu mai are nevoie de atenție și de îngrijiri deosebite, iar meniul lui poate fi similar cu cel al adulților. Or, tocmai în această perioadă, marcată de prima aniversare, de momentul magic al primului  pas, este necesară o atenție deosebită în ceea ce privește grija pentru sănătatea burticii copilului nostru. O burtică relaxată și protejată, hrănită cu dragoste, influențează creșterea celui mic, sistemul lui de apărare și starea de sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Este cunoscut faptul că cei mai importanți beneficiari ai consumului de lapte și de produse lactate sunt copiii. Lactatele, prin conținutul lor bogat în proteine de bună calitate, în fier, calciu și vitamina D, contribuie la asigurarea unui ritm optim de creștere și dezvoltare, la mineralizarea scheletului, la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, a unui creier sănătos, având și o foarte bună toleranță digestivă.

Necesarul de nutrienți, în această perioadă de importante acumulări, este mai mare decât necesarul tău, ca adult. Copilul are nevoie zilnic de o cantitate de cca 8 ori mai mare decât a unui adult de calciu și de cca 4 ori mai mare de fier**.

Laptele este o sursă esențială pentru aceste substanțe nutritive și este deosebit de important să ai grijă, indiferent dacă micuțul este încă alăptat sau primește lapte în biberon, să aibă un aport zilnic adaptat vârstei pentru toți nutrienții necesari creșterii și dezvoltării sale sănătoase.

Prin urmare, când alcătuiești meniul puiului tău, care a trecut deja de prima aniversare, ar trebui să ai grijă să fie diferit de cel al membrilor adulți din famile. Chiar dacă la această vârstă prichindelul, corect diversificat, poate mânca aproape toate alimentele din meniul părinților, tendința de a trece complet la meniul pentru ”oameni mari” este una dintre cele mai frecvente greșeli alimentare.

 Laptele de vacă versus formulele de lapte

O altă greșeală, frecvent întâlnită, este introducerea timpurie a laptelui de vacă în locul laptelui matern sau al formulelor de lapte în dieta juniorilor.

Este foarte ușor pentru unele mămici să renunțe la prepararea laptelui din formulele de lapte praf și să treacă la înlocuirea acestora cu lapte de vacă.

Laptele de vacă, integral sau degresat, prezintă următoarele dezavantaje:

  • are un conținut foarte scăzut de fier;
  • conține o cantitate mică de acizi grași nesaturați, acele grăsimi ”bune” și o cantitate prea mare de acizi grași saturați - ”grăsimile rele”, care poate duce la surplus de kilograme;
  • are cantități prea mici de vitamine A, D și E;
  • nu conține vitamina C;
  • este prea bogat în proteine și sodiu;
  • necesită o preparare termică considerabilă pentru a evita pericolul expunerii la diverși agenți infecțioși.

 

Astfel, înlocuirea laptelui special pentru copii cu lapte de vacă poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. În același timp, această substituție, acționează și „invers”, consumul crescut de proteine și sodiu afectând starea de sănătate a copiilor. Excesul de acizi grași saturați, în combinație cu deficitul de grăsimi nesaturate, poate determina apariția bolilor de inimă, diabetului și obezității.

De aceea este important să menținem, până la împlinirea vârstei de trei ani și chiar după această vârstă, un consum de lapte adaptat nevoilor copilului, atât cantitativ cât și calitativ.

Oferă-i puiului tău două mese complete de formulă de lapte zilnic, de preferat dimineața, când copilul este flămând și va consuma porția întreagă și seara, pentru o noapte liniștită. Laptele de vacă, bine fiert, poți să-l folosești în completarea rației zilnice, în preparate: budinci, sufleuri, orez, griș sau paste cu lapte.

O cantitate de 400-500 ml (echivalentă cu două căni) de lapte de continuare, satisface pe deplin nevoile celui mic. Folosește biberonul, paharul preferat sau cănița și oferă-i zilnic două porții de lapte de continuare Milumil Junior, lapte care combină ingrediente special adaptate vârstei prichindelului, asigurându-i creșterea și dezvoltarea armonioasă.

Laptele pentru copii de vârstă mică  Milumil Junior cu PreciNutri, în formule adaptate pentru vârsta de 1 an, 2 ani și peste 3 ani, vine ”la pachet” cu o mulțime de avantaje:

  • conține prebiotice și fibre în cantități bine determinate, corespunzătoare vârstei, absolut necesare unei digestii sănătoase;
  • conține fier, calciu, sodiu și alte minerale în concentrații perfect adaptate vârstei și nevoilor prichindeilor;
  • macronutrienții - proteine, carbohidrați și grăsimi - sunt prezenți în laptele reconstituit în concentrații corespunzătoare vârstei copilului;
  • este îmbogățit cu vitamina D, în concentrație ce asigură aproximativ 80% din doza zilnică recomandată, vitamină esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor;
  • conține adaos de vitamina C, importantă în menținerea unui sistem imunitar puternic, vitamină care, în lactatele obișnuite, este absentă;
  • se prepară rapid și, respectând indicațiile de pe cutie, ai garantată obținerea unei concentrații optime și lipsa contaminării cu bacterii;
  • are gust plăcut și este consumat cu poftă de cei mici.

 

În concluzie putem spune că laptele este alimentul ideal pentru un stomac și metabolism fragil, în curs de dezvoltare, așa cum au copiii mici. Alegerea tipului de lapte pentru puiul tău trebuie să o faci  cu grijă și responsabilitate, astfel încât să fie potrivit vârstei și nevoilor nutriționale speciale ale copilului și să vină în completarea unei diete echilibrate. Doar așa vei avea un prichindel dezvoltat armonios, care va deveni un preșcolar, școlar și chiar adult sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.

 

* conform studiului efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică pentru anii 2018-2019;

** cantitate raportată la greutatea corporală; conform EFSA – Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor și OMS – Organizația mondială a sănătății; date actualizate în 2019;

 Dr. Diana Voican, Medic Medicină

Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică. 

 

 

1081 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj