ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Mesele de lapte ale juniorului

Sigur te întrebi: oare ce schimbări apar o dată cu acest moment? Ce ar trebui să fac pentru a-i asigura prichindelului tot ce e mai bun și benefic pentru sănătatea și dezvoltarea sa? Câte mese trebuie să-i ofer zilnic și ce cantitate de lapte trebuie inclusă în meniul lui?

Ai ajuns la prima aniversare a puiului tău. Este un moment de trecere de la o etapă importantă, cea de bebeluș, la o alta, la fel de importantă: etapa de junior. Sigur te întrebi: oare ce schimbări apar o dată cu acest moment? Ce ar trebui să fac pentru a-i asigura prichindelului tot ce e mai bun și benefic pentru sănătatea și dezvoltarea sa? Câte mese trebuie să-i ofer zilnic și ce cantitate de lapte trebuie inclusă în meniul lui?

Etapa de junior, de la 1 an până la 3 ani, este plină de achiziții pentru cel mic. El învață să meargă, să vorbească, să cunoască în mod conștient lumea din jurul lui și, foarte important, poate mânca aproape tot ceea ce mănâncă adulții din jurul lui. Dar el nu este un adult în miniatură. Trebuie să știi că necesitățile lui sunt în continuare diferite și speciale, iar riscurile de a dobândi carențe nutriționale pândesc la tot pasul.

Ce nevoi de nutrienți are juniorul și care este necesarul de substanțe nutritive la vârstă mică

Știai că la naștere cantitatea de calciu din oase este de doar 25 g și ea ajunge, la vârsta adultă, la 1200 g? Calciul este esențial în formarea scheletului copilului. Tocmai din această cauză este foarte important ca aportul prin alimente să fie corespunzător.

Cu doar două căni de lapte (400-500 ml), prichindelul tău are acoperit necesarul de calciu pentru o zi întreagă. Conform EFSA - Autoritatea europeană pentru siguranța alimentară – pentru grupa de vârstă 1-3 ani este recomandat un aport zilnic de calciu de 450 mg, iar două cănițe de lapte formulă conțin exact această cantitate de mineral.

Alături de calciu la formarea unui sistem osos sănătos, contribuie și vitamina D. Vitamina D nu se găsește în cantitate mare, în mod natural, în alimente, iar necesarul, de 15 µg/zi (600 UI/zi ), trebuie adus neapărat prin suplimentare. Astfel, formulele de lapte pentru copii sunt îmbogățite cu vitamina D, două căni de lapte reconstituit Milumil Junior cu PreciNutri conținând 15 µg de vitamină D, în timp ce laptele de vacă are doar jumătate din această cantitate.

Fierul este un alt element mineral important în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a prichindeilor. Anemia prin carență de fier ocupă un loc fruntaș în rândul bolilor cronice ale copiilor mici și este esențial ca aportul să fie la nivelul necesarului. Recomandările pentru acest mineral sunt de 7 mg de fier zilnic. Formula de lapte Milumil Junior cu PreciNutri este îmbogățită cu fier, astfel încât să acopere mai mult de un sfert din necesarul recomandat de specialiști.

Fibrele sau prebioticele, foarte importante într-un proces de digestie și tranzit sănătos, prin stimularea dezvoltării microorganismelor benefice, a florei intestinale, se regăsesc în formulele de lapte sub forma scGOS/lcFOS - galacto-oligozaharide și fructo-oligozaharide. La o cantitate de  100 ml lapte reconstituit avem 0,8 g de fibre. Necesarul reglementat pentru aportul de fibre la copiii mici este, conform EFSA, de 10 g pe zi, deci, dacă oferi micuțului tău două căni de lapte Milumil Junior ai asigurat aproape o treime din necesarul lui pentru aceste elemente.

Formulele de lapte, atât cele pentru sugar, cât și cele pentru juniori, conțin și macronutrienți în concentrații corespunzătoare vârstei, mai ales proteine, care, în laptele de vacă sunt în exces. Surplusul de proteine și de sodiu din laptele de vacă determină o solicitare excesivă a organismului prichindelului ducând la un disconfort digestiv și, ulterior, la apariția bolilor de rinichi și de inimă.

De aceea recomandările specialiștilor pediatri sunt:

  • oferiți zilnic juniorului două mese complete de lapte, adică 400-500 ml (două căni);
  • oferă-i puiului tău laptele ca masă principală de preferat dimineața, când este flămând și va consuma porția întreagă și seara, pentru o noapte liniștită;
  • folosește biberonul, paharul preferat sau cănița obișnuită sau specială (cu capac);
  • oferiți doar formule de lapte special adaptate vârstei juniorului;
  • nu introduceți laptele de vacă în meniul copiilor sub un an, iar după această vârstă, folosiți-l doar în cantități mici (max 100 ml), în preparate bine fierte;
  • Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării până la 1 an și apoi până la momentul la care decizi, împreună cu medicul pediatru, dacă acest lucru nu mai este benefic pentru tine și prichindelul tău.

 

Oferindu-i juniorului tău laptele de care el are nevoie, ca parte a unei diete echilibrate, contribui la o dezvoltare armonioasă și îl ajuți să țină pasul cu ritmul său alert de dezvoltare.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.

Dr. Diana Voican, Medic Medicină

Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică

519 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj