ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Obiceiuri nesănătoase în primii ani de viață ai copilului care pot fi evitate

Obiceiurile copilului se formează încă din primii ani de viață, iar persoanele responsabile pentru ele sunt chiar părinții. Află cum să le eviți pe cele nesănătoase.

Știm cu toții că obiceiurile ne influențează stilul de viață, fie că este vorba de obiceiuri alimentare, fie că este vorba de obiceiuri comportamentale. Însă, ceea ce poate nu mulți știu este că obiceiurile copilului se formează încă din primii ani de viață, iar persoanele responsabile pentru ele sunt chiar părinții.
Perioada primelor 1000 de zile este o fereastră de intervenție din punct de vedere nutrițional și comportamental de, perioadă în care ai posibilitatea de a-i trasa puiului tău un parcurs sănătos prin deprinderea unor obiceiuri sănătoase și prin evitarea obiceiurilor nesănătoase.

Ce impact pot avea obiceiurile nesănătoase ale micuțului tău asupra dezvoltării lui?

Fără să fie conștient de acest lucru, micuțul adoptă obiceiurile pe care le vede la părinți sau la celelalte persoane cu care interacționează des. Însușindu-și aceste obiceiuri, cu cât va trece timpul, cu atât îi va fi mai greu să renunțe la ele. În mod special, obiceiurile alimentare nesănătoase au un impact negativ asupra stării de sănătate a copilului. Aceste obiceiuri îi vor afecta sănătatea puiului tău pe termen lung, sporindu-i șansele de a avea diabet și mărindu-i colesterolul. De altfel, obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la obezitate și la apariția bolilor cardiovasculare.

Care sunt obiceiurile alimentare ale copilului în primii ani de viață și cum le poți evita sau corecta?

Micuțul își poate însuși diferite obiceiuri alimentare nesănătoase, în funcție de ceea ce vede în jurul lui. Unul dintre cele mai periculoase obiceiuri alimentare este consumul de dulciuri. În principiu, acest obicei este, în marea majoritate a cazurilor, format de părinți.
Juniorul nu își alege hrana, ci o primește de la părinți, ceea ce înseamnă că el va consuma și se va obișnui cu aproape tot ce îi oferi.
Omul are setată preferința pentru dulce, așa că odată ce i-ai oferit piticului dulciuri, fii sigură că va mai cere. Este necesar să înveți să-i educi puiului tău preferințele alimentare și să îi ții poftele pentru mâncare nesănătoasă în control.

Masa la orice oră

Un alt obicei nesănătos al micuțului în primii ani de viață este acela de a mânca la orice oră poftește. Desigur, cu toții avem pofte pe care dorim să ni le satisfacem indiferent de oră. Însă, trebuie să ne reamintim în mod constant că organismul nostru se comportă în funcție de cum îl obișnuim. Practic, ne putem controla reacțiile organismului și chiar le putem programa. Așadar, dacă îl înveți pe micuț cu mese regulate, el își va păstra acest obicei în timp.

Tot nesănătos este și obiceiul de a continua să mănânce chiar și după ce a ajuns la saturație. Majoritatea mamelor au obiceiul de a-și întreba copilul dacă s-a săturat și de a-i oferi mâncare din belșug. Ei bine, noi trebuie să consumăm hrană doar cât să ne asigure funcționarea optimă a organismului și nu să ne săturăm sau să mâncăm chiar cât ni se oferă.
Tendința de a-i oferi prea multă mâncare copilului îi poate dăuna sănătății acestuia, căci îl vei obișnui să mănânce întotdeauna prea mult, ceea ce poate conduce la obezitate și la probleme digestive. Cum îl poți împiedica pe micuțul tău să mănânce prea mult? Simplu: oferindu-i porții de hrană ponderate.

Așadar, poți avea grijă de sănătatea copilului tău prin evitarea obiceiurilor nesănătoase și prin adoptarea unui comportament alimentar echilibrat, pe care micuțul, foarte receptiv în primii ani de viață, îl va imita. Introdu mese regulate și sănătoase, precum și obiceiul de a lua masa în familie, care îl va ajuta pe cel mic să se simtă iubit și protejat, dar și să respecte ritualul mesei. Ține minte că o nutriție precis adaptată în primele 1000 de zile și obiceiurile alimentare sănătoase vor influența în mod pozitiv sănătatea pe termen lung a copilului tău.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă pana la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului.
Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată.
Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

313 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj