Cum adăugăm gustări sănătoase în meniul bebelușului?

Odată cu aducerea pe lume a puiului tău, toate eforturile tale se îndreaptă către îngrijirea lui. Iar grija față de copilul tău începe încă din prima zi de sarcină, prima dintre cele 1000 de zile în care nutriția poate influența starea de sănătate a micuțului atât la vârsta copilăriei, cât și la cea adultă.
Și pentru că nutriția joacă un rol atât de important, una dintre preocupările tale este cum să adaugi gustări sănătoase în meniul bebelușului tău.
Gustările se introduc în alimentația bebelușului odată cu diversificarea, respectiv după vârsta de 6 luni. Aceasta este perioada în care bebe are nevoie și de alți nutrienți, când face trecerea de la mese lichide la cele solide.
Diversificarea este o etapă care îi va configura micuțului preferințele alimentare și care îi va influența sănătatea atât acum, cât și pe viitor.
În perioada 6 luni – 1 an, principalele mese ale lui bebe vor consta în lapte matern, iar hrana semi-solidă și cea solidă se va oferi între mese, drept gustări.
O nutriție precis adaptată nevoilor bebelușului îi va asigura un parcurs sănătos, așa că este necesar să te asiguri că introduci în alimentația lui gustări sănătoase.
O variantă excelentă de gustare sănătoasă o reprezintă cerealele cu lapte. Îmbogățite cu fier, cerealele Milupa cu PreciNutri sunt adaptate nevoilor puiului tău și constituie o alegere potrivită pentru el. În plus, varietatea de gusturi pusă la dispoziție de această gamă este un deliciu pentru papilele gustative ale micuțului.
Obiceiul de a-i oferi celui mic cereale trebuie păstrat și în anii următori astfel încât ele să intre în meniul său zilnic și să constituie alegerea lui alimentară, alegere care îi va satisface pofta de dulce.
Atunci când lui bebe i se face foame, deși a primit porția de lapte matern cu puțin timp în urmă, îi poți face o delicioasă salată de fructe.
Tăiate în cubulețe mici pentru a putea fi mestecate de bebeluș, fructele au o valoare nutrițională ridicată și sunt savuroase.
Iar dacă îl obișnuiești pe bebe cu gustări din fructe, își va păstra obiceiul de a le consuma și pe viitor și chiar de a le prefera în detrimentul dulciurilor.
Dar cum îl faci pe bebe să mănânce aceste gustări?
În primă fază, vei introduce gustările în alimentația bebelușului în mod repetat, până se obișnuiește cu noile gusturi. Apoi, când va mai crește, o modalitate excelentă de a-l face să-și dorească aceste tipuri de gustări este propriul exemplu.
Așadar, optând tu însăți pentru aceste gustări, îl vei face pe micuț să-și dorească să facă aceeași alegere, poftind la ceea ce consumi tu. Iar dacă faci aceste gustări atrăgătoare, fie prin culori, fie prin organizarea lor în diferite forme haioase, cu siguranță îl vei face pe bebe să le consume cu drag.
Deși nu acordăm întotdeauna prea multă importanță tipurilor de gustări pe care le avem între mesele principale, ele sunt semnificative pentru sănătatea puiului tău. Nutriția în primele 1000 de zile ale copilului este mai importantă ca oricând, așa că fiecare aliment pe care i-l oferi lui bebe este important. Asigură-te că îl obișnuiești pe micuț cu gustări sănătoase pentru ca el să se bucure de o dezvoltare armonioasă.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă pana la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.